Veronafiere: Výstavnictví v Evropě se zastavilo

Každý den plní zpravodajství informace o desítkách zrušených, nebo přesunutých výstav a veletrhů na celém světě, zejména pak v Evropě. Jen málo odvětví bylo současnou pandemií zasaženo tak jako právě výstavnictví, kde už dnes dosahují ztráty téměř 6 miliard EUR a dále porostou. V očekávanou recesí pak lze očekávat, že obor ztráty v plné výši rychle nedožene ani po skončení pandemie.

Mezi největší výstavní areály v Evropě patří Veronafiere v italské Veroně a jeho prezident Maurizio Danese shrnuje dopady na celé odvětví v číslech: „Jen v březnu bylo jen v Evropě přesunuto nebo zrušeno více než 200 veletrhů a doprovodných akcí a škody jen v oblasti výstav a veletrhů dosáhly téměř 6 miliard €. V ohrožení je v našem odvětví na 51 400 pracovních míst. Malé a střední podniky v Evropě odhadují kvůli rušení a přesouvání veletrhů ztráty ve výši 39 miliard €. Klíčové tak bude zejména období po zvládnutí pandemie.“

Přesunutí veletrhů jako nedokonalá náplast

Výstaviště Veronafiere organizuje veletrhy více než sto let. Společnost aktuálně posouvá či dokonce ruší naplánované události ve svém areálu. Nový termín má již veletrh stavebních technologií SaMoTer, který se přesunul na podzim. Veletrh vína a destilátů Vinitaly, který měl také proběhnout v dubnu se přesouvá až na příští rok. Kvůli sezónnímu cyklu tohoto odvětví není možné jej přesunout na pozdější termín. Mění se však i data některých podzimních akcí, ty musí uvolnit lukrativnější termíny pro veletrhy s větším zásahem a tím pádem i větší návštěvností.

„Naše rozhodnutí o přesunu sdílí a podporují nadnárodní společnosti i oborová sdružení. Vkládají tímto důvěru v naše veletrhy, které vidí jako nástroj pro překonání krize,“ sdělil generální ředitel výstaviště Veronafiere, Giovani Mantovani. „Stále sledujeme trh, snažíme se inspirovat k investicím a podporovat celé odvětví,“ dodává Mantovani.

Více informací na: www.vinitaly.com.

Veronafiere a NejBusiness.cz

29. března 2020