Lesy ČR hodnotí nabídky v lesnickém tendru 2020+

Celkem 213 nabídek podalo 32 zájemců o provádění lesnických činností a prodej dřeva v lesnickém tendru 2020+. Letos v září ho vyhlásily Lesy České republiky. Firmy, které uspějí, budou pro podnik pracovat podle smlouvy platné od ledna 2020 do konce roku 2024.

Předpokládaný objem dřeva, o který se v tendru soutěží, dosahuje 8,5 milionu metrů krychlových na 195 633 hektarech lesa. Ročně se počítá s těžbou 1,97 milionů metrů krychlových dřeva a zalesněním 2 879 hektarů. Služby spojené s nákupem dříví představují částku 6,99 miliard korun.

Celkem 54 zakázek se letos dělí do tří kategorií – kalamitní, postkalamitní a nekalamitní. „Při koncipování dílčích zakázek jsme cíleně volili nejvhodnější model hospodaření pro konkrétní území. Budeme kombinovat vlastní i dodavatelské výrobní kapacity a pružně tak reagovat na aktuální situaci v dané lokalitě,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Ve 23 kalamitních zakázkách podali potenciální partneři podniku 107 nabídek. Na daném území budou těžit a provádět pěstební práce, ale dřevo zůstane majetkem Lesů ČR. V devíti postkalamitních zakázkách zaměřených jen na pěstební činnost podali zájemci 30 nabídek. Těžba i prodej dřeva opět zůstane v režii státního podniku. U 22 nekalamitních zakázek bylo na těžbu spojenou s prodejem dřeva i pěstební práce doručeno 76 nabídek. Všechny se podávaly elektronicky, nyní začalo jejich hodnocení.

Tendr v číslech

• Předpokládaná hodnota tendru je 6,99 miliard korun.
  • 213 nabídek podalo 32 společností.
  • Tendr se týká 54 smluvních územních jednotek. Na jednu zájemci průměrně podali 3,94 nabídek, což je dvojnásobně více, než byl průměr počtu nabídek na zakázku v posledních tendrech.

Lesy České republiky a NejBusiness.cz

10. listopadu 2019