V Praze se uskuteční European Creative Industries Summit 2022

V Praze se uskuteční European Creative Industries Summit 2022

Podstatnou částí moderní kreativní ekonomiky jsou kulturní a kreativní odvětví. V roce 2019 představovala 4,4 % HDP Evropské unie a jako jeden z předních evropských poskytovatelů pracovních míst zaměstnávala více než 7,6 milionů lidí. To je pro srovnání osmkrát více než sektor telekomunikací. I v České republice mají kulturní a kreativní odvětví podobný potenciál. Jak jej plnohodnotně využít a jak projít zelenou, sociální a digitální transformací se mohou jeho představitelé dozvědět na největším summitu kulturních a kreativních odvětví v Evropě – European Creative Industries Summit 2022. Ten se uskuteční 22. a 23. září v Praze pod záštitou Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. V ČR bude poprvé.

„Konferenci jsme ve spolupráci s partnery ze sítě ECBN připravili především pro  tvůrce politik, aktéry v oblasti kulturních a kreativních odvětví a odbornou veřejnost. Kreativní Praha je tu od toho, aby kulturním a kreativním projektům stála po boku a byla spolehlivým partnerem, který je provází na jejich cestě rozvojem a pomáhá nacházet ty správné nástroje a synergie. Jedním z konkrétních kroků k vytvoření takového prostředí je právě evropská konference ECIS v Praze,“  říká  Petr Peřinka, ředitel Kreativní Prahy.

Kulturní a kreativní odvětví (KKO), mezi které patří například audiovize, hudba, knihy a tisk, reklama, architektura, design a móda, tradiční a umělecká řemesla a dále některé oblasti scénického umění, výtvarného umění a kulturního dědictví, nejsou oproti jiným oblastem kultury závislá na veřejných zdrojích. Z více než 50 % jsou finančně soběstačná.

Díky jejich rozvoji se tak kulturní a kreativní sektor proměnil z oblasti považované za neziskovou a závislou na dotacích na motor ekonomického růstu vyspělých států, který inspiruje další sektory a vytváří vysokou přidanou hodnotu. Zatímco ostatní státy začaly zohledňovat kulturu a kreativitu jako zásadní oblast pro budoucí ekonomický rozvoj v devadesátých letech, Českou republiku tento krok teprve čeká. 

V roce 2021 vznikl konkrétní aktér – samostatné oddělení kulturních a kreativních odvětví na ministerstvu kultury – který je zodpovědný za koordinaci rozvoje KKO napříč veřejnou správou. Klíčovým partnerem mu je ministerstvo průmyslu a obchodu, bez jehož zapojení nelze KKO efektivně rozvíjet. Hlavním problémem nicméně zůstává malá kapacita oddělení a extrémní fragmentace podpory v rámci státní správy. Zásadní část finanční podpory KKO pro roky 2021-2025 bude vycházet z implementace komponenty ministerstva kultury v rámci Národního plánu obnovy. Pro toto období se zároveň počítá s maximálním využitím prostředků ze zdrojů poskytovaných Evropskou unií. 

Klíčovým tématem největšího evropského summitu kulturních a kreativních odvětví European Creative Industries Summit 2022 bude zelená transformace. A jako inspirace poslouží úspěšné příklady ze zahraničí i z České republiky. Mezi  nejvýznamnější řečníky patří Christian Ehler, člen Evropského parlamentu, který promluví o významu kulturních a kreativních ekosystémů v transformaci evropské ekonomiky a společnosti, a konkrétních perspektivách pro tvůrce politik. 

„Zároveň poukáže, jak se v rámci českého předsednictví mohou české tvůrčí sektory podílet a ovlivňovat evropské politiky a programy. Nevynechal bych ani přednášku Johanny Leissner, předsedkyně evropské OMC skupiny Cultural Heritage Resilience for Climate Change, která ukáže, jak posílit odolnost kulturního dědictví vůči změně klimatu a jak samotné dědictví může poskytnout inspiraci, jak se stát udržitelnou společností. A v neposlední řadě se Bernd Fesel, CEO Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) Kultura a Kreativita, zaměří na hodnotu inovací v kulturních a kreativních odvětvích a sektorech, a zároveň představí přínosy nového programu EIT Culture & Creativity pro odvětví KKO,“ vyzdvihuje ty nejdůležitější témata a řečníky Petr Peřinka, ředitel Kreativní Prahy.

Stejně jako celá Evropa i Česká republika prožívá zelenou, sociální a digitální transformaci. Kulturní a kreativní odvětví nabízejí cestu, jak touto transformací projít udržitelně z etického i finančního hlediska. European Creative Industries Summit (ECIS) pořádají společně European Creative Business Network a Kreativní Praha, a to pod záštitou českého Předsednictví v Radě EU, hlavního města Prahy, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva kultury ČR. Summit se v České republice uskuteční poprvé za celou svojí historii. 

Mezinárodní konference proběhne od 22. do 23. září 2022 v pražské La Fabrice a Pražském kreativním centru a účastní se jí profesní špičky kulturních a kreativních odvětví z celé Evropy. Konference je určena aktérům v oblasti kulturních a kreativních odvětví, oborovým asociacím a sdružením, odborné veřejnosti, akademické sféře, zástupcům z řad samospráv a státu.

Zdroj informací

Kreativní Praha a NejBusiness.cz

Datum

14. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.1272 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál