Investoři mohou podávat nabídky k rekonstrukci unikátního Ostravského mrakodrapu

Investoři mohou podávat nabídky k rekonstrukci unikátního Ostravského mrakodrapu

Poté, co na svém prosincovém zasedání schválili zastupitelé města záměr prodeje výškové budovy na ulici Ostrčilova a příslušné smlouvy, rozhodla rada města 14. prosince 2021 o zahájení zadávacího řízení veřejné zakázky s názvem „Ostravský mrakodrap.“ Zájemci naleznou informace na profilu zadavatele, úřední desce i webu pozemky.ostrava.cz, své nabídky budou moci podávat až do konce března 2022. Rozhodnutí o výběru dodavatele a uzavření příslušných smluv se předpokládá v průběhu měsíce května, nejpozději června 2022. Projekční a realizační fáze jsou upraveny tak, že do 20 měsíců investor požádá o vydání povolení stavebního záměru a do 30 měsíců od zahájení stavby dokončí rekonstrukci budovy a stavbu parkovacího domu.

Krátce lze připomenout záměr města nalézt soukromého investora, který budovu „Ostravského mrakodrapu“ na ulici Ostrčilova, včetně pozemku a dalšího pozemku v jeho blízkosti, koupí a provede kompletní rekonstrukci objektu i výstavbu nového parkovacího domu dle návrhu renomovaného architektonického studia AI DESIGN Evy Jiřičné a Petra Vágnera. Současně město koupí 15 bytů (z toho tří bezbariérových) v budově pro nájemní bydlení a podíl na parkovacím domě v rozsahu 90 parkovacích míst, které budou sloužit nájemcům bytů a veřejnosti.

Investor bude tím, kdo rekonstrukci budovy a stavbu parkovacího domu projektově připraví dle svých představ a požadavků a následně podle zpracované dokumentace zrealizuje. Podkladem pro projektování investorovi však jsou dokumenty, zpracované Studiem AI DESIGN, které jsou závazné v částech hlavních architektonických prvků návrhu budovy a parkovacího domu, které dílo charakterizují a zachovávají autorství osob Evy Jiřičné a Petra Vágnera.

Mezi základní požadavky, které bude investor povinen respektovat u věžového domu patří minimální výška budovy 23 pater, minimální počet bytů 70 a maximální 85, rozličná škála bytů v rozsahu 1+kk až 4+kk, oddělená bytová a komerční část v přízemí, nejvyšší patro pro komerční prostor se zachováním veřejně přístupné terasy s výhledem a další. Ostatní dokumenty jsou pouze podpůrné, rozvíjejí možná řešení realizace výstavby, kterých se investor může, ale nemusí v projektování držet.

Krom rekonstrukce výškové budovy do podoby komfortního bytového domu a výstavby nového parkovacího domu, bude investor povinen zajistit i související technickou, dopravní a zelenou infrastrukturu.

Zájemci musí ve svých nabídkách definovat kupní cenu za nemovitosti, budoucí kupní cenu za byty a podíl na parkovacím domě. Vítězným dodavatelem této veřejné zakázky se pak stane zájemce, který nabídne nejlepší poměr mezi těmito cenami. Nabídnutá cena za pozemky o celkové rozloze 2 285 m² včetně staveb, všech součástí a příslušenství musí činit alespoň 42 553 700 korun bez DPH, je stanovena znaleckým posudkem. Cena však bude v roce 2022 aktualizována novým znaleckým posudkem, který stanoví cenu za předmět převodu v místě a čase obvyklou.

Spolu s dokumentacemi budou investorovi převedeny rovněž veškeré další související podklady opatřené městem pro získání maxima relevantních informací vztahujících se k proveditelnosti projektu Ostravský mrakodrap.

S ohledem na zvolený způsob nalezení soukromého investora má město zájem, aby tento byl vzhledem ke složitosti a rozsahu požadovaného plnění také dostatečně kvalifikován. Zadávacími podmínkami jsou proto stanovena kritéria kvalifikace a jejich minimální úroveň pro jejich splnění. Mimo ostatní zákonné požadavky tak město požaduje, aby dodavatel (investor), který bude mít zájem se na předmětném projektu podílet, prokázal, že sám či se svými partnery již realizoval stavební projekty obdobného charakteru a také již působil na obdobných projektech v pozici investora, tedy že má zkušenosti v oblasti poskytování obvyklých činností souvisejících s nákupem nemovitostí, dohledem na celý investiční proces, až po její prodej či pronájem.

Zdroj informací

Statutární město Ostrava a NejBusiness.cz

Datum

21. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2146 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál