Revmatoidní artritida vyjde plátce na stovky milionů ročně. Úspory brzdí legislativa

Revmatoidní artritida vyjde plátce na stovky milionů ročně.  Úspory brzdí legislativa

Biologickou léčbu v České republice dostává asi 4 500 pacientů s revmatoidní artritidou, z toho 2 700 u největší Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Podle posledních dostupných dat za rok 2018 vydala VZP za biologické léčivé přípravky pro RA 437 milionů korun: z toho 291 milionů připadlo na nemocnice a 146 milionů korun na ambulantní péči.

Z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky vyplývá (ÚZIS), že včasné zahájení inovativní terapie u pacientů s revmatoidní artritidou má významný vliv na počet dní pracovní neschopnosti. Už tři měsíce po zahájení léčby se pracovní neschopnost snížila z 22 na 10 dní. Zároveň se zkrátila doba, kterou pacienti tráví v nemocnicích.

Podle studie Inovace pro život, vygenerovaly kratší pobyty pacientů v nemocnicích a nižší počet invalidních důchodů v letech 2010 až 2017 úsporu ve výši 399 milionů korun. Podle dat Revma Ligy ČR a Ústavu lékového průvodce může biologická léčba státu díky vyšší práceschopnosti pacientů na odvodech přinést dalších téměř 41 milionů korun ročně.

„Díky inovativním léčivým přípravkům zůstávají někteří pacienti aktivními plátci zdravotního a sociálního pojištění místo toho, aby čerpali sociální dávky a úhradu za léčbu komplikací revmatoidní artritidy,“ dodává Mgr. Jakub Dvořáček.

Efektivní léčbu by potřebovalo dvakrát více pacientů

Rozvoj devastujících změn u revmatoidní artritidy, která je zatím nevyléčitelná, může výrazně zpomalit moderní léčba. „V současnosti mají zákonodárci na stole novelu zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění, která by měla umožnit rychlejší vstup vysoce inovativních léků na český trh. Doufejme, že bude vládní návrh schválen a že se pacienti dostanou k účinné léčbě včas,“ říká Mgr. Dvořáček.

„Pravdou je, že v České republice je v současné době moderní léčba předepisována mnoha pacientům, kteří ji potřebují. To je způsobeno poklesem ceny biologické léčby a lepšími podmínkami pro úhradu ze strany pojišťoven. Podle mého odhadu by cílenou léčbu potřebovalo minimálně dvakrát více pacientů, čemuž brání limity pojišťoven na daný rok. Proto je důležité upravit současnou legislativu, aby odpovídala moderním trendům a možnostem léčby,“ doplňuje profesor Ladislav Šenolt.

Nemoc komplikuje pacientům nejen pohyb, ale přináší další vážné zdravotní a sociální důsledky, má významný dopad na kvalitu života i zaměstnanost nemocných. Jednou z možností, jak lidem pomoci, je včasné použití moderní léčby.

AIFP

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) sdružuje 35 společností, které dokáží vyvinout a uvést na trh nové, účinnější a bezpečnější léky. AIFP je členem Evropské federace farmaceutických společností a asociací (EFPIA) a intenzivně spolupracuje s Mezinárodní federací farmaceutického průmyslu a asociací (IFPMA) a Americkou asociací inovativních farmaceutických firem (PhRMA).

Inovativní farmaceutický průmysl vytváří v České republice 14 500 pracovních míst. Polovina připadá přímo na členské firmy AIFP, další část potom na jejich dodavatele. Průmysl svými aktivitami a investicemi ročně generuje obrat v celkové výši 42 miliard korun. Každá koruna utracená inovativními farmaceutickými společnostmi generuje v národní ekonomice multiplikační efekt další 2,4 koruny.

Studie Inovace pro život

Cílem studie Inovace pro život je efektivizace dopadů inovací ve zdravotní péči v České republice a poskytnutí verifikovaných dat o inovativní léčbě všem zainteresovaným stranám. Autorem studie je Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, spoluautorem poradenská společnost EY. Na vývoji studie v expertních rolích dále spolupracovali: prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (výpočet a validace demografického dopadu), Ing. Miroslav Zámečník, ekonom a publicista (podpora a validace výpočtu ekonomických dopadů), Rut Bízková, bývalá předsedkyně Technologické agentury ČR (podpora a validace inovativních výzev a příležitostí) a členské společnosti AIFP (poskytování údajů a statistik).

Studie Inovace pro život se zaměřila na 9 terapeutických oblastí, jež zachycující výzvy a ilustrují vývoj a pokrok inovativní léčby s kvantifikovatelnými dopady. Jedná se například o roztroušenou sklerózu, karcinom prsu, kolorektální karcinom, diabetes 2. typu, revmatoidní artritidu a řadu dalších.

Zdroj informací

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu a NejBusiness.cz

Datum

20. října 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.3287 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál