Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Vysoké úrokové sazby, nárůst financování a opravné položky

Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Vysoké úrokové sazby, nárůst financování a opravné položky

Očekávané výsledky hospodaření: Růst úrokových výnosů ovlivněný vysokými sazbami bude do jisté míry kompenzován vyššími náklady na financování. Vzrostou také provozní náklady, které nebudou v tomto kvartále pozitivně ovlivněny jednorázovou položkou. Velkou otázkou budou náklady na riziko. V našich odhadech počítáme s tím, na rozdíl od prvních dvou čtvrtletí tohoto roku, kdy došlo k rozpouštění opravných položek, dojde opět k jejich růstu. Předpokládáme také, že dojde k potvrzení celoročních cílů.

Celkové výnosy budou podpořeny vysokými úrokovými sazbami. Ve třetím kvartále dojde ale také k růstu nákladů na financování souvisejících s úspěšnou nabídkou nových produktů. Celkové výnosy by měly vzrůst v meziročním srovnání o téměř 7 % na 2,9 mld. CZK. Z toho je čistý úrokový výnos 2,4 mld. CZK (11,9 % y/y). Předpokládáme přísnou kontrolu nákladů, nicméně jejich inflace by se měla projevit. V Q3 se již nebude opakovat jednorázová pozitivní položka (kompenzace za zrušenou akvizici 113 mil. CZK). Celkové provozní náklady předpokládáme na úrovni 1,5 mld. CZK (16,8 % y/y). Velmi složité je odhadovat opravné položky. V prvních dvou kvartálech došlo k jejich rozpouštění. Ve Q3 předpokládáme, že vzhledem k očekávané zhoršující se situaci, došlo k jejich tvorbě a Moneta zaúčtuje asi -320 mil. CZK (loni +299 mil. CZK). Právě rozdíl ve zmíněné položce je za meziročním poklesem čistého zisku o 36,6 % na 929 mil. CZK.

Je možné, že se Moneta vyjádří k vládou plánované speciální dani, která by se měla vztahovat i na její hospodaření. Součástí kvartálního reportu bývají také celoroční projekce vedení banky. Předpokládáme, že Moneta své cíle zopakuje. Za tento rok by měla dosáhnout celkových výnosů nejméně 12 mld. CZK, provozních nákladů pod 5,7 mld. CZK a čistého zisku minimálně 4,4 mld. CZK. Náklady na riziko by měly být v intervalu 20 až 40 bb a RoTE nad 16 %.

Reportované výsledky za první polovinu roku plus naše odhady za třetí čtvrtletí odpovídají asi třem čtvrtinám celoročních výnosů a nákladů. U čistého zisku jsme optimističtější (viz výše). Moneta je tak na cestě své cíle splnit.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

21. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.154 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál