RE:START pomáhá strukturálně postiženým regionům v ČR

RE:START pomáhá strukturálně postiženým regionům v ČR

Strategie RE:START je východiskem pro pomoc strukturálně postiženým a současně i „uhelným“ regionům České republiky. V rámci programu RE:START se za období 2017-2020 podařilo vyčerpat prostředky ve výši cca 8 mld. Kč. Na čtvrté konferenci pro Strategii restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje, která se uskutečnila netradičně online, zaznělo, že jedním z dalších nástrojů na podporu těchto regionů je i Fond spravedlivé transformace (FST).

Cílem konference bylo společně projednat realizaci a aktualizaci Akčního plánu, který umožní strukturálně postiženým regionům pomoci využít finanční prostředky z národních a evropských zdrojů v dalším období. Též byl představen aktualizovaný Strategický rámec a diskuse se vedla i k novému evropskému nástroji Mechanismu spravedlivé transformace, zejména pak k připravovanému Fondu spravedlivé transformace (FST). Konferenci zahájili svým projevem premiér Andrej Babiš a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Mezi účastníky byl i ministr životního prostředí Richard Brabec, náměstci ministrů jednotlivých resortů, poslanci a senátoři a zástupci krajů v čele s hejtmany.

„Pomoc regionům je závislá na přípravě konkrétních projektů, které mohou mít ten potřebný efekt, pokud budou např. propojeny s investicemi do dopravní infrastruktury. Nyní se připravuje řada nástrojů, které vláda usilovně vyjednává s Evropskou unií. Vládě ČR se podařilo vyjednat výrazně lepší podmínky právě pro Českou republiku v novém programovém období. Věřím, že nové nástroje ve spojení s přípravou a realizací konkrétních projektů nastartují potřebné restrukturalizační a transformační změny“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

„Jsme si vědomi, že pomoc třem krajům, které jsou postiženy těžbou uhlí a mají spoustu problémů, je nutná. Proto s kraji konzultujeme jejich konkrétní potřeby a mapujeme absorpční potenciál k tomu, abychom je mohli podpořit z připravovaného Fondu spravedlivé transformace, který může výrazně změnit jejich tvář a neutěšenou situaci nejen v oblasti životního prostředí, podpory podnikání, ale i při nastartování nových příležitostí v oblasti vědy a výzkumu. Významnou pomocí bude samozřejmě také podpora z kohezní politiky,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Cílem RE:STARTu je zastavit další otevírání pomyslných nůžek v regionálním rozvoji České republiky, pomoci strukturálně postiženým regionům v hospodářské transformaci a vytvořit podmínky pro budoucí prosperitu. Strategii spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím národního výkonného týmu RE:START. Aktuálně s Ministerstvem životního prostředí a dalšími resorty a partnery v území řeší i otázky spojené s přípravou Plánu územní spravedlivé transformace (PSÚT).

„Strategie RE:START společně se Strategií regionálního rozvoje 2021+ tvoří základy pro přípravu Plánu spravedlivé územní transformace (PSÚT). Nyní je klíčové na základě probíhající spolupráce regionů a resortů pracovat na přípravě kvalitních, strategických a dobře připravených projektů, které bude možné následně realizovat za podpory Mechanismu pro spravedlivou transformaci. Nejde při tom jen o veřejný, ale již také soukromý sektor,“ uvedl náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje a cestovního ruchu David Koppitz.

Vládní program RE:START se může pochlubit řadou úspěšných projektů, na které již bylo přiděleno cca 8 mld. Kč - z toho pro Karlovarský kraj 1,3 mld. Kč, pro Ústecký kraj 2,5 mld. Kč a pro Moravskoslezský kraj 4,2 mld. Kč. Za zmínku stojí úspěšné výzvy na Regeneraci brownfieldů pro podnikatelské i nepodnikatelské využití, Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách či realokace v rámci IROP u výzvy Zvýšení kvality návazné péče či Nízkoemisní a bezemisní vozidla pro uhelné regiony.

Bylo dokončeno každoroční hodnocení dosavadních výsledků a také aktualizace akčního plánu pro další roky (AP4), který letos mj. zohledňuje i aktuální pandemickou situaci. Z celkem 18 opatření jich je 7 nových přímo vázaných na téma COVID-19 a 1 aktualizované původní opatření z let minulých, které reflektuje tyto dopady. Současně byla představena aktualizace Vstupní analýzy a Strategického rámce, který reflektuje nové dimenze – tj. klimatické závazky ČR, cíle připravované transformace energetiky a útlumu těžby uhlí včetně požadavků Zelené dohody pro Evropu (tzv. Green Deal). Oba materiály projedná vláda ČR v následujících dnech.

Strategické materiály, na jejichž schválení teď regiony čekají, představil na konferenci Miloš Soukup, vedoucí oddělení RE:START na MMR.

RE:START je významnou strategií v rámci podpory hospodářské proměny Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje a má renomé nejen v ČR, ale i v Bruselu.

Zdroj informací

MMR, OKD, NejBusiness.cz a eSlezsko.cz

Datum

14. října 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1873 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál