Česko u všech operačních programů splnilo pravidlo n+3 a nepřijde tak o žádné peníze z fondů EU

Česko u všech operačních programů splnilo pravidlo n+3 a nepřijde tak o žádné peníze z fondů EU

Všechny české operační programy splnily za letošní rok důležité pravidlo n+3 a nemusejí tak vracet peníze zpět do evropského rozpočtu. Podle tohoto pravidla mají členské státy povinnost do tří let vyčerpat dotace přidělené v daném roce - to znamená, že se již Česku podařilo vyčerpat celou alokaci z let 2014 až 2017 ke konci srpna 2020.

„Veškeré peníze zůstanou v České republice a budou využité na rozvoj naší země. Pravidlo n+3 jsme splnili u všech programů už třetí rok po sobě, což ukazuje, že se nám fondy EU nadále daří čerpat úspěšně,“ sdělila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „V dodržení pravidla si nejlépe vedl Program rozvoje venkova následovaný Operačním programem Zaměstnanost,“ dodala ministryně.

Česká republika má v programovém období 2014–2020 k dispozici až 624 miliard korun. Jen za rok 2020 bylo ke konci srpna příjemcům proplaceno 68,0 miliard korun a Evropská komise byla požádána o proplacení téměř 64 miliard korun. Navíc se schválilo přes 53 tisíc nových projektů (z toho téměř 46 tisíc v Programu rozvoje venkova) za dalších 73,4 miliard korun. Peníze ze současného období 2014-2020 je možné čerpat až do konce roku 2023.

Pravidlo n+3 ovlivňuje časovou způsobilost výdajů. V praxi to znamená, že například finanční prostředky alokované pro členský stát pro rok 2017, musí být reálně vyčerpány nejpozději do tří let - tj. do konce roku 2020. Toto pravidlo je klíčové pro přípustnou dobu realizace projektu a jeho finanční vypořádání. Rok 2020 byl třetím rokem, kdy na úrovni všech programů muselo dojít ke splnění pravidla n+3.

Zdroj informací

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a NejBusiness.cz

Datum

11. října 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3921 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál