Ivan Bartoš: Pro města a obce chceme 1,3 miliardy korun navíc na jejich rozvoj

Ivan Bartoš: Pro města a obce chceme 1,3 miliardy korun navíc na jejich rozvoj

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš prosazuje navýšení rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj o 1,3 miliardy korun na rozvoj obcí a měst ale i podporu cestovního ruchu. MMR tak chce dofinancovat projekty měst a obcí, na které už peníze z původní uvolněné částky nezbyly. Finance by putovaly například na zlepšení energetické úspornosti budov, ale třeba i na rozvoj infrastruktury cestovního ruchu. Návrh již schválila vláda v rámci novely zákona o státním rozpočtu 2022.

„Města a obce nesou tíhu současné krize spojenou se zdražováním nejen cen energií velmi těžce, proto jsme se jim rozhodli pomoci také formou navýšení částky pro národní dotace. Největší část financí bude uvolněna na rekonstrukce veřejných budov, kde jsem navrhl podpořit všechny další úspěšné projekty, které skončily pod čarou a už se na ně nedostalo. Obce tak budou mít mj. příležitost rekonstrukcemi snížit výdaje na energie. Určitě ale nezůstane jen u této pomoci,“ nastínil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s tím, že se dostane i na projekty, které podporují budování infrastruktury cestovního ruchu. Právě toto odvětví utrpělo během kovidového období značnou újmu.

Cílem Ministerstva pro místní rozvoj je podpořit obnovu a rozvoj obcí, zvýšit kvalitu života jejich obyvatel a zlepšit atraktivitu obcí a regionů. Předpokládáme i zapojení místních obyvatel, sdružení a občanských spolků při obnově a rozvoji měst a obcí. Chceme podpořit co nejvíce projektů, které budou sloužit široké veřejnosti a budou přístupné pro všechny.

Finance by se měly navýšit u těchto dotačních titulů: Podpora obnovy místních komunikací (pro obce do 3 tis. obyvatel), Podpora obnovy sportovní infrastruktury (pro obce do 3 tis. obyvatel), Rekonstrukce a přestavba veřejných budov (pro obce do 3 tis. obyvatel), Podpora budování a obnovy míst aktivního a pasivního odpočinku (pro obce do 3 tis. obyvatel), Rekonstrukce a přestavba veřejných budov (pro obce s 3 - 10 tis. obyvateli) a Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu.

Jakmile výše uvedený návrh schválí Parlament ČR, budou úspěšní žadatelé ze zásobníků obratem informováni. Ministerstvo pro místní rozvoj pak bude v případě dodání podkladů od žadatelů připraveno vydat Rozhodnutí o poskytnutí dotace a dotaci co nejdříve poskytnout.

K tomuto dodatečnému navýšení alokace ze státního rozpočtu v letošním roce začalo MMR vyhlašovat výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu. Pro rozvoj regionů je připraveno více než 117 miliard korun. Podrobnosti zde.

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

31. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1097 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál