David Eim: Hypoteční úvěry - červenec 2022

David Eim: Hypoteční úvěry - červenec 2022

Červenec je měsíc, který má nejméně lidových pranostik. Nějaké však přece. Třeba "Jsou-li dny v červenci jasné a čisté, přináší dary hojnosti jisté."

Což o to, dny v červenci byly povětšině jasné a čisté, leč s těmi dary hojnosti to úplně nevypadá. Trh s hypotečními úvěry sténá pod vahou úrokových sazeb a až po kolena se boří do bláta. A zdá se, že ještě nenachází pevnou půdu pod nohama, od které by se odrazil zase vpřed.

Ale zase ne, že by pranostiky neplatily vůbec. Třeba "Co červenec neuvaří, srpen nedopeče." Ta se, myslím, vyplní beze zbytku, protože nic lepšího se zatím čekat nedá.

V červenci tak leda sbírat okurky

Červenec 2022 je v hypoteční branži okurková sezóna comme il faut a do kroniky lidstva vejde pod názvem ""měsíc, ve kterém se v oblasti hypoték nic pořádného nestalo"". Je pravdou, že úrokové sazby ještě trochu vzrostly, ale to se jedná spíše jen o doběh a pozdější reakci na zvýšení repo sazby z konce června.

Další zasedání bankovní rady ČNB nás čeká až počátkem srpna. Do té doby musíme vydržet v očekávání, jak obměněná bankovní rada bude pohlížet na další kolo a metody boje s inflací. Osobně očekávám, že sazby zůstanou v srpnu beze změn a dojde-li přece jen ke zvýšení, bude se jednat o formálních 25 bps.

Okurkové sezóně odpovídají i objemy poskytnutých úvěrů. Ovšem v tomto případě to není důsledek parného léta, ale vysokých úrokových sazeb a ekonomické situace.

Další sleva pro mladé - tentokrát od UCB

Je to již několik měsíců, co platí zákonná pravomoc ČNB stanovovat poměrové ukazatele LTV, DTI a DSTI. O jejich významu zde psát nebudu, ale připomenu, že součástí zákona o ČNB, jímž centrální banka tuto pravomoc získala, se stala úlitba politické reprezentaci v podobě mírnějšího přístupu pro mladé žadatele do 36 let.

Byl to krok nesystémový, ale v duchu rčení "účel světí prostředky" je to pochopitelné. Změna se jinak zdála neprůchozí a na slovní spojení "podporujeme mladé" politici slyší ať už má nějaký faktický obsah, nebo se jen tak, jako v tomto případě, jedná o prázdné gesto.

Praktickým důsledkem je to, že na hypotéku s LTV vyšším než 80 % nyní dosáhnou pouze klienti mladší 36 let. Pravidlo je trochu složitější a neplatí úplně bez výjímek, ale o to teď nejde. Kam směřuji je zajímavý fenomén, který se začal v bankách objevovat a to je sleva na úrokové sazbě pro mladé.

Sazby pro LTV nad 80 % bývaly vždy vyšší, než pro LTV pod 80 %. Bralo se to tak, že pro vysoké LTV je logicky i větší riziková marže. Ale nyní segment "LTV 80 % plus" znamená téměř automaticky segment "mladý klient do 36 let". A na takový segment se musí opravdu pěkně cílit a banky to zjevně cítí jako obchodní příležitost. Proto se postupně připojují k trendu znevýhodňování klientů starších 36 let.

Poslední byla v měsíci červenci UniCredit Bank, která pro tuto skupinu klientů zrušila přirážku k úrokové sazbě pro LTV nad 80 %. Prakticky stejně k novince na trhu přistoupila před nějakou dobou Air bank, která také srovnala sazby pro LTV "do" a "nad" 80 %.

Kroužek doplňují dvě největší banky, t.j. Česká spořitelna a Hypoteční banka, které klientům do 36 let nabízejí slevu na sazbě. ČS pro vysoká LTV, což v kontextu změn dává smysl a Hypoteční banka pro jakoukoliv kombinaci LTV a fixace. To je posunutí těchto inovací opět o krok dále směrem k ad absurdum, protože věk se v Hypoteční bance skutečně tímto stal zcela jednoznačně kritériem vedoucím k získání výhodnějších cenových podmínek.

Zveřejněna data Ministerstva pro místní rozvoj

Ministerstvo pro Místní rozvoj zveřejnilo aktuální data z hypotečního trhu za druhý kvartál 2022. V tomto dokumentu naleznete informace o podílech jednotlivých krajů na trhu s hypotečními úvěry v druhém kvartále a také zajímavý údaj o klesající průměrné výši hypotečního úvěru.

Zdroj informací

David Eim, místopředseda představenstva, GEPARD FINANCE a.s.

Datum

1. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1224 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál