Evžen Korec: Centrální banka opět výrazně zvýšila základní sazby, hypotéky i úvěry lidem i firmám zdraží

Evžen Korec: Centrální banka opět výrazně zvýšila základní sazby, hypotéky i úvěry lidem i firmám zdraží

Nejvyšší inflace od roku 1993, tedy ve výši 16 procent, přiměla Českou národní banku (ČNB) k tomu, aby už posedmé v řadě zvedla základní úrokové sazby. Na dnešním měnovém jednání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu o 1,25 procentního bodu na rovných sedm procent.

Od těchto sazeb přitom komerční banky odvozují výši úroků poskytovaných klientům, dnešní další navýšení se tak projeví na zdražení hypoték, spotřebitelských půjček i firemních úvěrů. Už tak špatná dostupnost vlastního bydlení se ještě zhorší, kritickou situaci budou řešit i firmy závislé na bankovním financování. Dá se očekávat, že firmy i domácnosti odloží většinu zásadnějších investic financovaných úvěry. Nižší poptávka po zboží a službách by v konečném důsledku mohla vést ke zpomalení růstu inflace.

Zvedání základních úrokových sazeb, které je jedním z neúčinnějších nástrojů ČNB v boji s inflací, je špatnou zprávou pro domácnosti i firmy. Už tak velmi drahé hypotéky, jejichž úroky jsou oproti loňskému roku na více než dvojnásobku, ještě o něco zdraží. Kvůli tomu na ně dosáhne opět o něco méně zájemců.

Problém budou mít i firmy, které chtějí své podnikání či investice financovat prostřednictvím bankovních úvěrů. I jim výrazně vzrostou náklady na splátky. Otázkou jen zůstává, zda zareagují zdražením svých služeb a zboží, nebo s investicemi počkají. Vzhledem k současnému cenovému růstu myslím, že zvolí spíše odklad investic.

Menší investice firem i domácností ale zpomalí celou ekonomiku. Na její růst tak můžeme na dlouhou dobu zapomenout.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

22. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1048 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál