Michal Brožka: Čekáme mírné zlepšení spotřebitelské důvěry v eurozóně

Michal Brožka: Čekáme mírné zlepšení spotřebitelské důvěry v eurozóně

Makroekonomický kalendář dnes nabídne spotřebitelskou důvěru v eurozóně, která pravděpodobně ukáže mírné zlepšení, ale vliv na finanční trh mít nebude. Polský průmysl by měl za duben klesnout a indikovat tak směr českého protějšku. Koruna hlavně čeká na jakékoliv zprávy ohledně dalšího směřování ČNB.

 

 

Průmyslová výroba v Polsku pravděpodobně klesla

Po silném propadu spotřebitelské důvěry v eurozóně za březen a duben očekávají analytici SG mírnou korekci vzhůru ovšem na stále velmi nízké úrovně. Pokračující růst cen zejména energií je důvodem proti výraznějšímu zlepšení. Národní statistiky jsou ovšem známé, takže by zde nemělo dojít k významnějšímu překvapení, které by na finanční trh zapůsobilo. Asijské akciové trhy dnes výrazně rostou díky nečekaně silnému snížení úrokových sazeb s delší splatností v Číně (5Y prime snížena na 4,45 % z 4,60 %). V zeleném jsou i americké a evropské akciové futures.

Ve středoevropském regionu bude stát za pozornost zveřejnění dat z průmyslu v sousedním Polsku. Zatímco v březnu průmysl meziměsíčně rostl, v dubnu je očekáván pokles. Polský průmysl je korelován s českým a ten překvapivě v březnu slušně rostl. S ohledem na dopady války na Ukrajině, problémy se subdodávkami a cenami energií zde ovšem také lze čekat pokles. Koruna bude sledovat globální vývoj a vyčkávat na jakékoliv informace ohledně dalších změn ve vedení ČNB.

Akciové trhy opět v červeném

Akciové trhy včera během dne opět klesaly. Negativní nálada na trhu tentokrát vedla k růstu cen amerických dluhopisů. Dolar na rozdíl od předvčerejška proti euru oslaboval až na 1,06 USD/EUR. Nepříliš povzbudivou zprávou bylo zveřejnění filadelfského Fed indexu podnikatelské důvěry. Ten v květnu klesl výrazně pod odhady.

Mírně oslabovaly i středoevropské měny. Kurz koruny se posunul na 24,70 CZK/EUR z ranní úrovně 24,64 EUR/CZK.

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký v rozhovoru pro Newstream uvedl: „Odmítám nějak systematicky „pálit“ devizové rezervy teď, když máme stále ještě prostor v úrokových sazbách. Jsme sice trhem respektovaní, protože podíl rezerv na HDP máme jeden z největších na světě. Ale rezervy nejsou nekonečné, musí se s nimi pracovat opatrně.“ Dále k vlivu zahraničních úrokových sazeb dodal o ECB, že „v červenci zvednou úrokovou sazbu. To je pro nás nepříjemné, protože se bude snižovat rozdíl mezi úroky a koruna může mít tendenci k oslabování. Počkáme, jaká bude reakce trhu. Ale pokud by koruna oslabovala, měli bychom opět zvýšit sazby“.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

20. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.6123 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál