Michal Brožka: Inflace zrychluje nad 3 %


Michal Brožka: Inflace zrychluje nad 3 %

Spotřebitelské ceny v dubnu oproti březnu vzrostly o 0,5 % a meziroční inflace tak poskočila na 3,1 % z předchozího tempa 2,3 %. Tempo zdražování tak v dubnu překonalo všechny odhady. Trh počítal s inflací 2,7 %, náš odhad činil 2,8 %.

Za dubnovým zdražením stálo vyšší ceny zboží o 1 % a nikoliv služeb, jejichž ceny meziměsíčně stagnovaly. Vyšší ceny nelze připsat jednoznačně nějakému tahounovi. Nepřekvapily vyšší ceny u čerpacích stanic ani vyšší ceny alkoholu a tabákových výrobků. Oproti našim předpokladům byly vyšší ceny potravin, bydlení a zboží pro údržbu domácnosti.

Je pravděpodobné, že v nejbližších měsících uvidíme větší cenové pohyby u položek, kterých se týká rozvolňování protiepidemických opatření, například u oblečení a obuvi a některých služeb. Naše prognóza počítala s dosažením 3 % v květnu, a i když je inflace za duben jednoznačně nad všemi odhady, nejedná se o blesk z čistého nebe. Současně je třeba připustit, že současná vlna rozvolňování je výrazně rychlejší, než s jakou naše prognóza počítá. Je možné, že v květnu uvidíme meziroční míru inflace ještě výš, poblíž 3,2 %. Nicméně již od července by rostoucí srovnávací základna z minulého roku měla meziroční míru inflace stahovat pod 3 %.

Prognóza ČNB počítala v dubnu s inflací na úrovni 2,9 % a dnes zveřejněný výsledek tak indikuje rostoucí šanci na dřívější zvyšování úrokových sazeb. Naše prognóza počítá s jejich zvýšením v listopadu a dnes zveřejněné údaje o inflaci posunou spekulace trhu ohledně utažení měnové politiky blíže k srpnovému zasedání. Zvýšení úrokových sazeb již v červnu považujeme za předčasné. Klíčový bude další vývoj epidemie.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1272 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál