Michal Brožka: Inflace zrychluje nad 3 %

Michal Brožka: Inflace zrychluje nad 3 %

Spotřebitelské ceny v dubnu oproti březnu vzrostly o 0,5 % a meziroční inflace tak poskočila na 3,1 % z předchozího tempa 2,3 %. Tempo zdražování tak v dubnu překonalo všechny odhady. Trh počítal s inflací 2,7 %, náš odhad činil 2,8 %.

Za dubnovým zdražením stálo vyšší ceny zboží o 1 % a nikoliv služeb, jejichž ceny meziměsíčně stagnovaly. Vyšší ceny nelze připsat jednoznačně nějakému tahounovi. Nepřekvapily vyšší ceny u čerpacích stanic ani vyšší ceny alkoholu a tabákových výrobků. Oproti našim předpokladům byly vyšší ceny potravin, bydlení a zboží pro údržbu domácnosti.

Je pravděpodobné, že v nejbližších měsících uvidíme větší cenové pohyby u položek, kterých se týká rozvolňování protiepidemických opatření, například u oblečení a obuvi a některých služeb. Naše prognóza počítala s dosažením 3 % v květnu, a i když je inflace za duben jednoznačně nad všemi odhady, nejedná se o blesk z čistého nebe. Současně je třeba připustit, že současná vlna rozvolňování je výrazně rychlejší, než s jakou naše prognóza počítá. Je možné, že v květnu uvidíme meziroční míru inflace ještě výš, poblíž 3,2 %. Nicméně již od července by rostoucí srovnávací základna z minulého roku měla meziroční míru inflace stahovat pod 3 %.

Prognóza ČNB počítala v dubnu s inflací na úrovni 2,9 % a dnes zveřejněný výsledek tak indikuje rostoucí šanci na dřívější zvyšování úrokových sazeb. Naše prognóza počítá s jejich zvýšením v listopadu a dnes zveřejněné údaje o inflaci posunou spekulace trhu ohledně utažení měnové politiky blíže k srpnovému zasedání. Zvýšení úrokových sazeb již v červnu považujeme za předčasné. Klíčový bude další vývoj epidemie.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

11. května 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3564 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál