Michal Brožka: Internetový maloobchod dál zrychluje

Michal Brožka: Internetový maloobchod dál zrychluje

Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v únoru proti lednu vzrostly o 2,8 %. Meziroční propad tržeb se tak snížil na -5,8 % z předchozích -8,9 %. My jsme naopak čekali podobný meziroční pokles jako v předchozím měsíci a medián trhu činil -8,0 %. Po očištění o kalendářní efekty činí meziroční pokles maloobchodu 3,0 %.

Prodej a opravy aut po předchozím meziměsíčním růstu o 6,0 % v únoru klesly o 1,2 %, což byl mírně slabší pokles, než jsme očekávali. Jejich meziroční pokles činí 2,9 % a po očištění o kalendářní vlivy 1,5 %. Celkové maloobchodní tržby se zahrnutím prodeje aut tak meziročně v únoru klesly o 4,9 % oproti lednovému poklesu o 7,6 %. Výsledek tak předčil všechny odhady, když medián ukazoval na -8,7 % (náš odhad činil -8,4 %).

V únoru meziměsíčně rostly zejména tržby za nepotravinářské zboží, a to o 4,0 %. U potravin růst činil 1,9 % m/m a u pohonných hmot 1,3 %. Stále platí, že růst prodejů se odehrává přes internet, kde tržby zrychlily meziroční růst na 41,7 % po předchozích 34,4 %, zatímco v kamenných obchodech tržby klesají mnohdy v podobném rozsahu.

V situaci pokračujících pandemických opatření a klesající spotřebitelské důvěry se nabízí hypotéza o pozitivním vlivu růstu čistých mezd na spotřebu českých domácností. To je něco s čím naše celoroční prognóza počítá. Za celý rok čekáme mírný růst maloobchodních tržeb o 1,2 %, nicméně i přes únorové pozitivní překvapení na straně maloobchodu stále platí, že průběh pandemie v ČR v první polovině letošního roku spíše ukazuje na riziko horšího výsledku. Březen pravděpodobně přinese spíše slabá čísla. Od poloviny dubna uvidíme určité rozvolnění, ale s nejistým dopadem v dalších měsících, neboť ekonomika stále čeká na imunizaci obyvatelstva či efektivnější testování.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

7. dubna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2249 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál