Michal Brožka: Aktivita ve výrobním sektoru ČR se dál zvyšuje


Michal Brožka: Aktivita ve výrobním sektoru ČR se dál zvyšuje

Index nákupních manažerů v březnu vzrostl na 58,0 bodu z předchozí úrovně 56,5 bodu. To bylo plně v souladu s naším odhadem i mediánovým očekáváním trhu. Nicméně nejistota je vysoká a odhady se tentokrát pohybovaly od 56 do 59 bodů. Většina analytiků čekala zvýšení indexu pravděpodobně především kvůli vývoji v zahraničí, kde tyto indikátory rostou na rekordní úrovně. Skutečně ve světle vývoje indexu výrobní aktivity eurozóny a zejména Německa ten český přece jen citelně zaostává.

Index je stále opticky navyšován hromaděním zásob, což je sice na jedné straně dané rostoucí poptávkou, ale z druhé strany též chybějícími komponenty, kvůli kterým se zpožďuje výroba. Nedostatek surovin údajně vedl k nerychlejšímu nárůstu cen vstupů v historii tohoto průzkumu. Report uvádí, že zpoždění v dodávkách jsou rekordní. Nicméně rychleji dle PMI roste i výroba i zakázky. Silnější poptávka se odráží v rostoucí důvěře a náboru nových pracovníků, který byl nejrychlejší za poslední tři roky. Důvěra v budoucí vývoj ekonomiky se dostala na druhou nejvyšší úroveň od července roku 2018 a je spojena nadějemi na konec pandemie.

Vývoj předstihových indikátorů ukazuje, že navzdory extrémním potížím se subdodávkami komponent by průmyslová výroba měla letos silně expandovat. Současně je dobré brát podobné zprávy s rezervou, neboť výhled zůstává velmi nejistý. Připomeňme, že řada automobilek oznámila omezení výroby, přičemž problémy s dodávkami budou pravděpodobně přetrvávat po většinu roku.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1874 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál