Michal Brožka: Aktivita ve výrobním sektoru ČR se dál zvyšuje

Michal Brožka: Aktivita ve výrobním sektoru ČR se dál zvyšuje

Index nákupních manažerů v březnu vzrostl na 58,0 bodu z předchozí úrovně 56,5 bodu. To bylo plně v souladu s naším odhadem i mediánovým očekáváním trhu. Nicméně nejistota je vysoká a odhady se tentokrát pohybovaly od 56 do 59 bodů. Většina analytiků čekala zvýšení indexu pravděpodobně především kvůli vývoji v zahraničí, kde tyto indikátory rostou na rekordní úrovně. Skutečně ve světle vývoje indexu výrobní aktivity eurozóny a zejména Německa ten český přece jen citelně zaostává.

Index je stále opticky navyšován hromaděním zásob, což je sice na jedné straně dané rostoucí poptávkou, ale z druhé strany též chybějícími komponenty, kvůli kterým se zpožďuje výroba. Nedostatek surovin údajně vedl k nerychlejšímu nárůstu cen vstupů v historii tohoto průzkumu. Report uvádí, že zpoždění v dodávkách jsou rekordní. Nicméně rychleji dle PMI roste i výroba i zakázky. Silnější poptávka se odráží v rostoucí důvěře a náboru nových pracovníků, který byl nejrychlejší za poslední tři roky. Důvěra v budoucí vývoj ekonomiky se dostala na druhou nejvyšší úroveň od července roku 2018 a je spojena nadějemi na konec pandemie.

Vývoj předstihových indikátorů ukazuje, že navzdory extrémním potížím se subdodávkami komponent by průmyslová výroba měla letos silně expandovat. Současně je dobré brát podobné zprávy s rezervou, neboť výhled zůstává velmi nejistý. Připomeňme, že řada automobilek oznámila omezení výroby, přičemž problémy s dodávkami budou pravděpodobně přetrvávat po většinu roku.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

1. dubna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5446 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál