Michal Brožka: Tržby maloobchodníků kvůli uzavřeným obchodům klesají


Michal Brožka: Tržby maloobchodníků kvůli uzavřeným obchodům klesají

Maloobchodní tržby v ČR bez zahrnutí prodeje aut v lednu proti prosinci klesly o 6,6 %. Meziroční propad tržeb se tak prohloubil na -6,5 % z předchozích -0,8 %. Opětovné zavření obchodů si na tržbách jednoznačně vybírá svou daň. Bez očištění o rozdílný počet počtu pracovních dnů činí meziroční propad maloobchodních tržeb 9,0 %. Očekávání trhu ukazovala na menší pokles kolem 6,0 %, nicméně v rámci stávající nejistoty se jedná o malé negativní překvapení. Předchozí údaje byly ovšem revidovány směrem dolů, takže celkové vyznění dnes zveřejněných dat celkově ukazuje na slabší ekonomiku na přelomu roku.

O mírně pozitivní překvapení se postaralo zahrnutí prodeje aut. Ten se na meziměsíční bázi se v lednu zvýšil o 6,0 %, což v meziročním srovnání znamená růst o 1,4 %. Bez očištění o kalendářní vlivy to znamená činí meziroční propad o 5,6 %. Celkově se tak maloobchod v lednu bez očištění o kalendářní vlivy nacházel v meziročním propadu 8,0 % po předchozím růstu o 0,4 %. Náš odhad i medián trhu činil -7,1 %, což v souhrnu znamená zanedbatelné překvapení, ovšem jde to na vrub prodeje aut, do čehož spadají i nákupy firem.

Důvodem poklesu maloobchodu jsou opatření proti šíření koronaviru. Jediný komu se v tomto prostředí daří jsou prodeje přes internet, který meziročně rostou o 35 %. V kamenných obchodech dochází logicky k velkým, často výrazně dvouciferným propadům.

Opatření proti šíření koronaviru pokračují i v dalších měsících, takže v prvním čtvrtletí nelze čekat zlepšení. To přijde až s otevřením obchodů. Za celý rok 2021 čekáme nepatrný růst maloobchodních tržeb o 1,2 %, nicméně dosavadní průběh pandemie spíše ukazuje na riziko horšího výsledku.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2282 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál