Michal Brožka: Tržby maloobchodníků kvůli uzavřeným obchodům klesají

Michal Brožka: Tržby maloobchodníků kvůli uzavřeným obchodům klesají

Maloobchodní tržby v ČR bez zahrnutí prodeje aut v lednu proti prosinci klesly o 6,6 %. Meziroční propad tržeb se tak prohloubil na -6,5 % z předchozích -0,8 %. Opětovné zavření obchodů si na tržbách jednoznačně vybírá svou daň. Bez očištění o rozdílný počet počtu pracovních dnů činí meziroční propad maloobchodních tržeb 9,0 %. Očekávání trhu ukazovala na menší pokles kolem 6,0 %, nicméně v rámci stávající nejistoty se jedná o malé negativní překvapení. Předchozí údaje byly ovšem revidovány směrem dolů, takže celkové vyznění dnes zveřejněných dat celkově ukazuje na slabší ekonomiku na přelomu roku.

O mírně pozitivní překvapení se postaralo zahrnutí prodeje aut. Ten se na meziměsíční bázi se v lednu zvýšil o 6,0 %, což v meziročním srovnání znamená růst o 1,4 %. Bez očištění o kalendářní vlivy to znamená činí meziroční propad o 5,6 %. Celkově se tak maloobchod v lednu bez očištění o kalendářní vlivy nacházel v meziročním propadu 8,0 % po předchozím růstu o 0,4 %. Náš odhad i medián trhu činil -7,1 %, což v souhrnu znamená zanedbatelné překvapení, ovšem jde to na vrub prodeje aut, do čehož spadají i nákupy firem.

Důvodem poklesu maloobchodu jsou opatření proti šíření koronaviru. Jediný komu se v tomto prostředí daří jsou prodeje přes internet, který meziročně rostou o 35 %. V kamenných obchodech dochází logicky k velkým, často výrazně dvouciferným propadům.

Opatření proti šíření koronaviru pokračují i v dalších měsících, takže v prvním čtvrtletí nelze čekat zlepšení. To přijde až s otevřením obchodů. Za celý rok 2021 čekáme nepatrný růst maloobchodních tržeb o 1,2 %, nicméně dosavadní průběh pandemie spíše ukazuje na riziko horšího výsledku.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

15. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4742 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál