Strunové zámky - efektivní upínací mechanismy pro strunové nástroje

Strunové zámky - efektivní upínací mechanismy pro strunové nástroje

Stabilita ladění strunných nástrojů - např. kytary - záleží mimo jiné na fixaci dvou konců strun. Základní vynález vše optimalizuje použitím malých upínacích součástí ("kulky"), jejichž použití nevyžaduje žádné modifikační opatření a je vždy reverzibilní.
Tyto upínací komponenty tak vedou ke zvýšené stabilitě ladění u strunných nástrojů a zároveň k méně (časově) náročným výměnám strun. Kulky se používají buď na hlavu stroje nebo na můstek.

Jedním z faktorů ovlivňujících stabilitu ladění strunných nástrojů, jako jsou elektrické nebo akustické kytary, je upevnění dvou konců strun. Tento proces upevnění lze optimalizovat pomocí vysoce kvalitních komponentů jak na tunerech, tak na kobylce. Za tímto účelem se používají vyhrazená zařízení, jako jsou blokovací ladičky, poskytující integrovaný upínací mechanismus, který usnadňuje navíjení strun.

U nesériově vybavených nástrojů je dodatečné vybavení nákladné a někdy zahrnuje nevratné procesy přeměny vyžadující práci specialisty; může to být nežádoucí, protože to ohrožuje původní stav nástroje (například cenného sběratelského předmětu). Zde prezentovaný vynález zahrnuje malé upínací součásti nazývané kulky, které nevyžadují žádnou konverzi, proces je kdykoli plně reverzibilní.

Výhody

  • Cenově dostupný, jednoduchý doplněk k zámkovým strunám
  • Není nutná žádná přestavba nástroje
  • Lze použít flexibilně – na ladičky, kobylku nebo koncovku

Rozsah použití

Tyto upínací komponenty výrazně zvyšují stabilitu ladění pro všechny strunné nástroje a zkracují dobu potřebnou pro (pře)strunní následovně:

  1. Na ladičkách (obvykle na vřeteníku):
    Po protažení struny otvorem v samotném kolíku ladičky je struna provlečena upínacím prvkem („kulka“), kde je upnuta a upevněna vestavěným šroub pomocí imbusového klíče. Napětí struny vytvořené při ladění struny zajišťuje těsné spojení mezi střelou a kolíkem ladičky (viz obr. 1).

  2. Na kobylce nebo koncovce (obvykle na těle):
    Upínací prvek se nalisuje na strunu, která již prošla kobylkou nebo koncovkou (například dorazová koncovka) a upne se analogicky jako 1) (viz obr. 2).

  3. Kobylku nebo koncovku lze zcela nahradit integrovanou řadou šroubů, které kolmo zabírají do strun (viz obr. 3).

Použití na kobylkách a koncovkách není omezeno na koncové koncovky ve stylu Les-Paul®. Z toho mohou těžit i nástroje typu Telecaster® nebo Stratocaster® a další strunné nástroje kromě elektrických kytar. Varianty 2) a 3) používají k upevnění na ladičky standardní kulové konce dodávané se strunami.

Možnosti spolupráce

Všechny tři uvedené komponenty byly přizpůsobeny pro použití s různými kytarami a úspěšně testovány.  Vývojový tým hledá partnery pro odkup nebo licencování výroby. Na tento vynález čeká patent.

Hodnotící ukazatele

Jedinečnost produktu

  • díky patentované technologii

Prodejní cena

Dohodou

Region

Celá ČR a SR

Kontakt

Máte-li zájem o více informací, neváhejte se na nás kdykoliv obrátit. Podrobnější informace o zmíněném patentu, včetně představení produktu, Vám rádi poskytneme po uzavření dohody o mlčenlivosti (NDA).

Kontakt:
Petr Hamrozi
Trh firem
NejBusiness.cz

Mobil: +420 733 139 882 (CZ), +421 915 946 533 (SK), +48 600 636 460 (PL)
E-mail: trh@nejbusiness.cz

Datum zadání

23. ledna 2024

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1774 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál