Zařízení pro čištění tkání a/nebo implantátů

Zařízení pro čištění tkání a/nebo implantátů

Inovativní ruční zařízení plus speciální nástavec pro čištění tkání a/nebo implantátů, zejména s funkcí výplachu pro multimodální, aktivní mechanické, fyzikální a chemické čištění implantátů a tkání.
Bakteriální infekce tkání, kloubů a endoprotéz je jednou z nejzávažnějších komplikací chirurgické léčby. Neléčená může vést ke smrti pacienta prostřednictvím infekce v krevním řečišti. Léčba je často obtížná a zdlouhavá, zvláště pokud se bakterie nacházejí v okolní tkáni nebo v kostním lůžku endoprotézy.

I bez vložené endoprotézy může dojít k vážné infekci tkáně a dlouhých kostí, např. infekci, která byla do těla vyplavena krevním řečištěm. To může vyústit v chronický zánět tkáně nebo tzv. osteomyelitidu, infekci kostní dřeně. Byly stanoveny různé léčebné strategie. Ve většině případů se odstraní infikovaná tkáň a části kosti, provede se antiseptická laváž a ve většině případů se s omezeným úspěchem aplikují lokální antibiotika.

Řešení, která jsou v současné době na trhu, pracují pouze s jednoduchým tlakem, podobně jako vysokotlaký čistič (trysková laváž), a používají se k šetrnému, ale účinnému odplavení zbytků vzniklých při kostních operacích, jako je zavedení umělého kyčelního kloubu aby se předešlo komplikacím po operaci a urychlilo se hojení.

Za tímto účelem je lavážním systémem generován pulzující proud tekutiny. Tekutinou je obvykle sterilní voda nebo vodný roztok, který také obsahuje farmaceuticky účinné látky. Výplachový systém extrahuje oplachovou vodu obsahující zbytky. Kombinovaná aplikace mechanických, fyzikálních a chemických metod pro snížení mikrobiální zátěže u infikovaných infekcí kostí, kloubů a měkkých tkání zatím chybí. Zařízení pro rozpouštění čerstvého biofilmu na površích endoprotéz také zatím neexistuje.

Předkládaný vynález má za cíl čištění infikované tkáně mechanickými, fyzikálními a chemickými procesy. Mechanická součást nejprve odstraní patogeny na tkáni nebo kosti. Současně aplikace ultrazvuku rozbíjí biofilm, pokud je přítomen, a zabíjí patogeny kavitačními účinky. Dalšího snížení bakteriální zátěže je dosaženo zavedením UVC světla do lavážního roztoku.

Použitím antiseptických výplachových roztoků ultrazvuk účinněji proniká do kloubu a zároveň vyplavuje uvolněné patogeny z tkáně nebo je eliminuje na místě antiseptickým účinkem. Kromě toho má toto zařízení nádstavec, ve kterém je v sacím kanálu integrována axiální turbína, která otáčí přizpůsobeným kartáčovým tělesem prostřednictvím třecí spojky. Kromě toho má nádstavec přípojky pro proplachovací/sací výkon, stejně jako zásuvnou spojku pro proplachovací/sací kartáče a kombinovaný LCD digitální/analogový displej pro zobrazení objemového průtoku, tlaku, teploty a dynamiky, viskozity lavážního exsudátu, které jsou detekovány pomocí magneticko-indukčního nebo ultrazvukového snímače průtoku a jsou umístěny v/na sacím výkonu nebo v/u sacího kanálu.

Použití

  • Lékařské inženýrství
  • Technologie implantátů

Možnosti spolupráce

Vývojový tým hledá partnery se zájmem o odkup licence (patentu) nebo vzájemnou dlouhodobou spolupráci.

Hodnotící ukazatele

Jedinečnost produktu

  • díky patentované technologii

Prodejní cena

Dohodou

Region

Celá ČR a SR

Kontakt

Máte-li zájem o více informací, neváhejte se na nás kdykoliv obrátit. Podrobnější informace o zmíněném patentu, včetně představení produktu, Vám rádi poskytneme po uzavření dohody o mlčenlivosti (NDA).

Kontakt:
Petr Hamrozi
Trh firem
NejBusiness.cz

Mobil: +420 733 139 882 (CZ), +421 915 946 533 (SK), +48 600 636 460 (PL)
E-mail: trh@nejbusiness.cz

Datum zadání

15. ledna 2024

 

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.4017 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál