Generálním ředitelem podniku Lesy ČR byl jmenován Dalibor Šafařík

Generálním ředitelem podniku Lesy ČR byl jmenován Dalibor Šafařík

Dalibora Šafaříka dnes jmenoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula generálním ředitelem státního podniku Lesy České republiky.

„Považuji ho za špičkového odborníka a manažera s dlouholetými zkušenostmi z lesnické i akademické sféry. Mimo úkolů, které souvisejí s obnovou našich lesů a jejich přizpůsobením klimatické změně, od pana ředitele očekávám také vstřícnou a partnerskou komunikaci se zástupci měst a obcí. Státní podnik obhospodařuje necelou polovinu lesů v naší zemi a je tedy důležitým partnerem pro samosprávy. Ve spolupráci s obcemi se plánujeme pustit i do obnovy větrolamů. Ty totiž z naší krajiny v posledních dekádách téměř zmizely a řadu obcí kvůli tomu trápí problémy s erozí,“ řekl ministr Zdeněk Nekula.

Lesník a ekonom Dalibor Šafařík vedl v letech 2014 až 2020 Krajské ředitelství Lesů ČR v Brně, poté působil na tamější Lesnické fakultě Mendelovy univerzity jako vedoucí Ústavu lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky a od letošního června zastával pozici ekonomického ředitele Lesů ČR. „Chci zajistit personální stabilitu podniku, zachovat jeho transparentní obchodní postavení a úspěšně pokračovat v rozsáhlé obnově druhově pestrých, stabilních a dlouhodobě ekonomicky udržitelných lesů,“ uvedl s tím, že je mu blízké hospodaření respektující přírodní procesy, ale zároveň nechce rezignovat na produkční funkci lesů.

„Myslím, že stabilita tkví v rozmanitosti. Proto dáme v nově zakládaných lesích co největší prostor a čas přirozeně se obnovujícím dřevinám. Podpoříme zvyšující se podíl listnáčů včetně těch cenných a obnovu zrychlíme i síjí plodů. Úspěch je ale podmíněn svědomitým hospodařením s vodou v krajině, kterému pomůžeme mnoha projekty, a také dosažením únosných stavů spárkaté zvěře. To je náš společný lesnický a myslivecký úkol ve všech regionech,“ pokračoval.

Pokud jde o strategické řízení podniku, podle Šafaříka je důležité zvýšit objem dříví určeného pro tuzemský trh, podporovat regionální zpracovatele dřeva, kteří budou mít trvalou možnost nákupu dříví ze státních lesů, ale i lokální producenty tepla i elektřiny se zájmem o těžební energeticky využitelné zbytky.

„Důležitá je i naše spolupráce s lesnickými školami a podpora prakticky využitelných vědeckých projektů. Rád bych byl všem mladým lidem se zájmem o práci v lese i budoucím hospodářům v krajině příkladem,“ dodal nový generální ředitel Lesů České republiky.

Zdroj informací

Lesy České republiky, s.p. a NejBusiness.cz

Datum

14. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0429 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál