Marcin Wasilewski jmenován šéfem společnosti EIT InnoEnergy pro střední Evropu

Marcin Wasilewski jmenován šéfem společnosti EIT InnoEnergy pro střední Evropu

Marcin Wasilewski, jeden z nejvýznamnějších manažerů polského energetického průmyslu, posiluje od června 2022 tým EIT InnoEnergy a povede operace této společnosti v regionu střední Evropy. Wasilewski, který dosud působil jako viceprezident ABB, převezme formálně pozici generálního ředitele EIT InnoEnergy Central Europe a stane se současně členem výkonné rady v centrále společnosti.

Wasilewski, absolvent Harvardské univerzity, Varšavské technologické univerzity a Florida Atlantic University, se v energetice pohybuje už 15 let. Ve společnosti ABB řídil od roku 2018 sektory energetiky a těžkého průmyslu pro trhy v Polsku, České republice a Maďarsku. Před příchodem do ABB byl Wasilewski v PKN ORLEN zodpovědný za vytvoření segmentu výroby elektřiny. Působil také jako předseda dozorčí rady společnosti Anwil a prezident společnosti Baltic Power realizující offshore projekty. Od roku 2018 je členem polského výboru Světové energetické rady. Titul MBA získal Marcin na University of Bradford v roce 2006.

„Zelená transformace znamená velké a vzrušující výzvy. Regulační změny navržené v dokumentech Fit for 55 nebo REPowerEU jsou hnací silou potřebných inovací a EIT InnoEnergy je srdcem těchto inovačních procesů. Jako přední evropský investor do inovativních projektů udržitelné energie pomáháme vytvářet opravdu unikátní projekty jako je např. švédský Northvolt. Jasně vidíme, že střední a východní Evropa má v této oblasti obrovský potenciál“, říká Marcin Wasilewski.

„Jsem moc rád, že se Marcin přidal do našeho manažerskému týmu. Jeho zkušenosti s řízením energetických projektů ve společnostech, které jsou lídry na daném trhu, nám pomohou rozvíjet podnikání na středoevropských trzích. Marcin zná velmi dobře energetický průmysl a pomůže nám předvídat dopady nových regulatorních předpisů na současné a budoucí energetické podnikání z jiného úhlu pohledu. Společnosti nacházející se v našem portfoliu jsou již vyspělé podniky, které se pouštějí do fáze komercializace a hledají klienty a investory,“ doplňuje informace Diego Pavia, generální ředitel EIT InnoEnergy.

Předchozí šéf společnosti Jakub Miler, který tuto pozici zastával posledních šest let, se rozhodl přejít do jednoho z klíčových bateriových projektů v portfoliu EIT InnoEnergy: společnosti ElevenEs, první evropské gigatovárny na výrobu bateriových článků LFP, která bude každoročně vyrábět baterie až pro 1 milion elektromobilů a stacionárních úložišť.

V regionu střední Evropy je EIT InnoEnergy akcionářem estonské společnosti Skeleton Technologies specializující se na výrobu superkondenzátorů pro dopravu a průmysl nebo polského startupu EcoBean, který plánuje spustit biorafinerii na přeměnu kávového odpadu na zelenou energii a ekologické produkty. Do portfolia EIT InnoEnergy patří také výrobce solárních střech Sunroof.

Také na českém trhu podporuje EIT InnoEnergy celou řadu zajímavých projektů. Patří k nim např. společnost Euro Manganese Inc. zaměřená na vývoj nového zařízení pro výrobu vysoce čistého manganu, založeného na recyklaci ložisek hlušiny nacházejících se v České republice. Za zmínku dále stojí navázání spolupráce se společností Geomet ohledně těžby lithia na Cínovci.

EIT InnoEnergy je evropská společnost investující do inovací v oblasti energetiky. Je podporována Evropským inovačním a technologickým institutem (orgán Evropské unie) a dalšími akcionáři v podobě předních světových hráčů v energetice a průmyslu, jako jsou TOTAL, EDF, Volkswagen, Capgemini či Schneider Electric. Za deset let fungování investovala společnost EIT InnoEnergy přes 560 milionů eur do startupů a inovačních projektů v oblasti zelené transformace ekonomiky. Fond se zaměřuje zejména na sektory jako skladování energie, zelený vodík v průmyslu nebo nové solární technologie. K dnešnímu dni získalo podporu od EIT InnoEnergy 480 inovativních podniků s předpokládanými příjmy přesahujícími 72,8 miliardy EUR do roku 2030.

Zdroj informací

EIT InnoEnergy a NejBusiness.cz

Datum

20. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4016 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál