Eva Jiřičná se stává hlavní architektkou největší nové rezidenční čtvrti v Praze 6, kterou připravuje Central Group

Eva Jiřičná se stává hlavní architektkou největší nové rezidenční čtvrti v Praze 6, kterou připravuje Central Group

Architekti Eva Jiřičná a Petr Vágner se svým studiem AI DESIGN už pro největšího českého rezidenčního stavitele Central Group navrhli unikátní projekt rozvlněných věží v Praze 3. Jejich spolupráce se osvědčila, a proto se nyní s investorem dohodli, že se Jiřičná stane hlavní architektkou největší nové rezidenční čtvrti Westpoint v Praze 6. Celkem zde navrhne osm bytových domů, a to včetně unikátní vstupní stavby s vertikálním parkem. Kromě architektky Jiřičné vybral investor ve velkém architektonickém workshopu pro návrhy domů v 1. sektoru této čtvrti dalších šest předních architektonických ateliérů. Autorem urbanistické koncepce celé čtvrti a velké spádové základní školy s velkým sportovištěm je renomovaný ateliér architekta Jakuba Ciglera.

V Praze 6, na pomezí Liboce a Ruzyně, vlastní Central Group již řadu let velký skladový areál Westpoint o velikosti 155.000 metrů čtverečních. Toto průmyslové místo s intenzívní kamionovou dopravou plánuje přeměnit na největší novou rezidenční čtvrť v Praze 6 s unikátním pojetím i architekturou. Tato lokalita nyní prochází procesem změny územního plánu z výrobní funkce na funkci smíšenou. Projekt má podporu jak Městské části Praha 6, tak i Institutu plánování a rozvoje (IPR) a pražského magistrátu.

Unikátní koncept celé čtvrti od předních architektů

Pro návrh urbanistické koncepce celé čtvrti, návrh velké spádové základní školy s velkým sportovištěm a návrh veřejného prostoru a zeleně v lokalitě vybral investor renomovaný ateliér architekta Jakuba Ciglera. Urbanistická koncepce stojí na polouzavřených městských blocích respektujících pražskou tradici a zároveň na rozdělení těchto městských bloků na mnoho stavebních segmentů bytových domů, které budou navrhovat různí architekti. Tím se vytvoří charakter přirozeně rostlé a rozmanité městské čtvrti.

Pro návrhy jednotlivých bytových domů v lokalitě uspořádal Central Group v minulých měsících velký architektonický workshop, v rámci kterého vybral ke spolupráci v 1. sektoru nové čtvrti kromě ateliéru AI DESIGN (architektka Eva Jiřičná a architekt Petr Vágner) dalších šest předních architektonických ateliérů. Těmi jsou Bogle Architects, Schindler&Seko Architekti, Ian Bryan Architects, Pavel Hnilička Architects+Planners, DAM a PS Architekti. Některé stavby v lokalitě budou navrhovat i architekti Central Group, kteří se svými návrhy uspěli v proběhlém architektonickém workshopu.

Vznikne jedinečná městská čtvrť evropského formátu

Celkem v 1. sektoru nové čtvrti vznikne zhruba 750 bytů ve 20 segmentech bytových domů, které budou navrhovat různé architektonické ateliéry. „Tím vznikne skutečně unikátní architektonický koncept největší nové rezidenční čtvrti v Praze 6. Naším záměrem je vytvořit skutečně živoucí a zelenou rezidenční čtvrť evropského formátu, která má ambici stát se inspirací pro vznik budoucích nových čtvrtí u nás i v zahraničí,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

V parterech bytových domů v hlavních komunikačních zónách vznikne mnoho drobných obchodů, služeb, restaurací a kaváren. V lokalitě vyroste i nové náměstí plné zeleně, kterému bude dominovat nová velká základní škola se sportovištěm a řadou kulturních a společenských funkcí pro široké okolí. Součástí nové čtvrti bude i velké množství zeleně, což přinese výrazné odlehčení celého území oproti stávajícímu průmyslovému využití s intenzívní kamionovou dopravou.

Příspěvky a investice Central Group pro Prahu 6

S městskou částí se Central Group domluvil na řadě příspěvků a investic do veřejných staveb, které budou sloužit nejen nové čtvrti, ale i stávajícím obyvatelům Prahy 6. Na své náklady zde pro městskou část postaví a následně zdarma převede do jejího vlastnictví čtyři mateřské školy za zhruba 135 milionů korun.

Dále jí zdarma poskytne velký pozemek pro výstavbu základní školy pro 680 žáků s velkým sportovištěm, a to včetně návrhu, projektu a vyřízení stavebního povolení. Investor také vyčlení pozemky pro rozšíření ulice Vlastina, vedení tramvajové trati a výstavbu železniční rychlodráhy a vytvoří velký veřejný prostor s centrálním náměstím a zelení.

Osm staveb ateliéru AI DESIGN v lokalitě

Architektka Eva Jiřičná s kolegou Petrem Vágnerem z AI DESIGN navrhnou v lokalitě z vybraných architektonických ateliérů největší počet nových staveb. Celkem to bude osm domů, z nichž tři vzniknou nyní v 1. sektoru lokality a pět pak postupně v navazujících sektorech. Unikátní stavby ateliéru AI DESIGN budou zastoupeny ve všech městských blocích a ve všech hlavních vstupních zónách do lokality.

V rámci prvního sektoru výstavby nové čtvrti vytvoří ateliér Evy Jiřičné a Petra Vágnera i zcela unikátní rezidenční stavbu v severním vstupu do lokality od ulice Vlastina. Vznikne v ní 52 bytů, živý parter s restaurací, kavárnou a recepcí pro celou městskou čtvrť. Součástí této ECO-SMART stavby bude unikátní vertikální park s integrovanou zelení na terasách s automatickým zavlažováním a fotovoltaickými panely pro efektivní využití obnovitelných zdrojů energie a snížení energetické náročnosti projektu, ve kterém budou využity nejnovější materiály a technologie.

Spolu s touto stavbou bude architektka Jiřičná navrhovat i sousedící veřejný park s posezením a fontánou. Projekt počítá také s úspornými SMART lampami reagujícími na aktuální světelné podmínky i pohyb, veřejnými nabíječkami pro elektromobily, vyhrazeným stanovištěm pro car&bike sharing a dalšími ekologickými a SMART prvky.

Projekt věží Evy Jiřičné v Praze 3 se kvůli UNESCO musí změnit

Zatímco návrhy Evy Jiřičné v Praze 6 se nyní intenzívně rozbíhají a celý projekt Westpoint má plnou podporu veřejné správy, její návrh rozvlněných věží v Praze 3 narazil na odmítavý postoj UNESCO. Projekt Centra Nového Žižkova od Evy Jiřičné vznikl v roce 2019 na základě velké mezinárodní architektonické soutěže, které se zúčastnilo 98 ateliérů ze 30 zemí celého světa. Mezi nimi byla taková slavná jména světové architektury jako například Sou Fujimoto (Japonsko), Ian Ritchie (Velká Británie) nebo Richard Meier (USA).

Z předložených návrhů vybrala odborná porota v několikakolovém výběru návrh ateliéru AI DESIGN architektky Evy Jiřičné a architekta Petra Vágnera. Ti se při přípravě návrhu spojili s prestižním architektonicko-projekčním ateliérem ARUP z Londýna. Ten navrhoval a projektoval řadu těch nejunikátnějších a nejsložitějších technických řešení staveb po celém světě, včetně opery v Sydney, dostavby Gaudího chrámu Sagrada Família v Barceloně nebo mnoha světových mrakodrapů.

Na Žižkově místo věží vytvoří Eva Jiřičná městské bloky

Navržené rozvlněné věže Evy Jiřičné na Žižkově byly vysoké 100 metrů s 30 podlažími. A právě výška je důvodem toho, proč v Praze 3 tento projekt nevznikne. Pozorovací mise světové organizace UNESCO totiž vydala své stanovisko, ve kterém požaduje, aby nové stavby na místě dřívějšího areálu Telecomu s 96 metrů vysokou telekomunikační věží nepřesahovaly okolní zástavbu a mohou být tak vysoké maximálně 54 metrů, tedy jen zhruba polovina výše navrhovaných věží.

I když je tato nová podmínka UNESCO velmi specifická, nezbývá než ji respektovat, aby se v místě mohlo stavět. Ale protože návrh rozvlněných věží není možné snižovat, protože by stavby snížením zcela ztrácely své proporce, bude nyní ateliér Evy Jiřičné a Petra Vágnera návrh celé této lokality kompletně předělávat. Stavby budou výrazně nižší a řešené do formy městských bloků s velkým akcentem na zeleň, veřejný prostor a živý parter s mnoha drobnými obchody, službami, restauracemi a kavárnami.

Na křižovatce ulic Olšanská a Jana Želivského pak vznikne park s vodní plochou a uměleckým dílem. V lokalitě budou také oproti původnímu návrhu cenově dostupné nájemní byty. Na rozpracování nové koncepce tohoto projektu nyní ateliér AI DESIGN již pracuje, aby tento záměr mohl být do konce roku oficiálně představen politikům, úřadům i veřejnosti a mohlo začít jeho projednávání.

Unikátní rozvlněné věže Evy Jiřičné postaví Central Group jinde

Koncept rozvlněných věží s originální rozehranou architekturou a integrovanou zelení je natolik zajímavý a unikátní, že se architektka a investor dohodli, že budou společně hledat jiné vhodné místo pro jeho realizaci.

„Již jednáme o dalších vhodných místech v Praze. Těch ale není mnoho, protože výškové stavby jsou v hlavním městě vždy velmi citlivou záležitostí. Pokud se vhodné místo v Praze nenalezne, pak jsme již dostali některé nabídky na koupi pozemků v Brně nebo Bratislavě. A pokud ani tam bychom se nedohodli, budeme hledat dále v zahraničí. Tento koncept od architektky Jiřičné s technickým řešením od prestižního britského studia ARUP se mi mimořádně líbí a jsem odhodlán ho jako investor realizovat. A to ať již u nás nebo někde v zahraničí. Byla by obrovská škoda, kdyby tato unikátní stavba měla zůstat jen na papíře," dodává Kunovský.

Zdroj informací

CENTRAL GROUP a.s. a NejBusiness.cz

Datum

23. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.195 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál