Jaromír Gec: Inflace v eurozóně se vrací k jednociferným hodnotám

Jaromír Gec: Inflace v eurozóně se vrací k jednociferným hodnotám

Tempo zdražování v eurozóně v prosinci patrně výrazně zpomalilo. Dřívější údaje z tohoto týdne přitom naznačují, že by rychlost dezinflace mohla překonat tržní konsenzus. Data z amerického trhu práce naopak podle nás úlevu nepřinesou. Očekáváme další silný nárůst zaměstnanosti, který by měl Fed utvrdit v jestřábím naladění. Data z domácí ekonomiky zřejmě ukážou, že průmysl v listopadu korigoval předchozí výrazný propad. Sentiment podniků ve výrobní sféře však zůstává slabý.

 

Trh práce v USA je stále výrazně napjatý

Inflace v eurozóně v prosinci zřejmě znovu zpomalila. Zatímco náš dřívější odhad hovořil o pravděpodobném meziměsíčním poklesu spotřebitelských cen o 0,1 % při meziročním růstu o 9,4 %, překvapivě nízké údaje za Německo a Francii z tohoto týdne ukazují na riziko výraznějšího zpomalení celkové inflace. Ta se tak patrně bude ve skutečnosti nacházet spíše poblíž 9 %, tedy pod tržním konsenzem. Z hlediska struktury očekáváme, že kromě energií pokračoval růst cen u většiny položek, zejména pak u potravin. Jádrová inflace podle nás mírně zrychlila z 5,0 % y/y na 5,1 % y/y. Poblíž těchto hodnot by se měla držet i po většinu H1 23, a to hlavně vlivem druhotných efektů slabého eura a vysokých cen energií.

Americká ekonomika podle našeho odhadu přidala v prosinci 245 tis. nových pracovních míst, jak ukáže dnešní NFP report. Tamní trh práce se tak dále utahuje, když přírůstky pracovních míst převyšují tempo růstu pracovní síly. Sektory nejvíce poptávající pracovní sílu, jako např. zdravotnictví, ubytování a stravování či rekreační činnosti, stále dohánějí předpandemické úrovně zaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti by měla setrvat na 3,7 %, přičemž mzdy podle nás v prosinci rostly o 0,4 % m/m. Znatelné ochlazení trhu práce, které by bylo potřeba k výraznému ústupu inflačních tlaků, tedy dnešní data nenabídnou, což utvrdí Fed v současné jestřábí rétorice.

Tuzemská průmyslová produkce v listopadu pravděpodobně částečně korigovala předchozí výrazný meziměsíční pokles. Konkrétně očekáváme její meziměsíční růst o 1,2 % (SA) po říjnovém poklesu o 3,7 %. Pomoci by k tomu měly pokračující odeznívání problémů v dodavatelských řetězcích a obnovení vyšší produkce energetického průmyslu po dílčí odstávce. Předstihové indikátory nenasvědčují výraznému zlepšení v nejbližších měsících, když sentiment podniků zůstává slabý. Průmyslová produkce tak podle nás setrvá na sestupné trajektorii.

Polská inflace zaostala za odhady

Další dezinflační signál včera přinesla polská inflace za prosinec. Zatímco trh očekával nepatrné zpomalení tamního meziročního růstu spotřebitelských cen ze 17,5 % v listopadu na 17,4 %, ve skutečnosti vzrostly ceny o 16,6 % y/y. Spolu s překvapivě nízkou inflací z tohoto týdne z velkých evropských ekonomik (Německo, Francie) tak trhy zaceňují v Evropě i středoevropském regionu riziko rychlejší než dosud očekávaného poklesu inflace.

Viditelně včera klesaly tržní úrokové sazby napříč celým středoevropským regionem a spolu s tím mírně oslabily i regionální měny. To se týkalo také české koruny, která tak nepokračovala ve své překvapivé spanilé jízdě a vrátila se lehce nad 24 CZK/EUR. Nadále očekáváme, že vzhledem k nástupu recese domácí ekonomiky a výrazného poklesu úrokového diferenciálu by koruna mohla nedávné zisky k euru v dalších měsících korigovat. Zároveň se zdá nepravděpodobné, že by na těchto hladinách proti případným tlakům na její oslabení intervenovala centrální banka. Aktivita ČNB na devizovém trhu je podle našeho odhadu od loňského října minimální.

Americký trh práce zůstal výrazně napjatý i v závěru loňského roku. Prosincový ADP report ukázal na 235 tis. nových pracovních míst, zatímco se čekalo pouze 150 tis. Lépe dopadl i počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ze závěru loňského roku, který se snížil na 204 tis. Oba indikátory tak před dnešními ostře sledovanými payrolls naznačují, že americký trh práce zůstal výrazně napjatý. Zámořské tržní úrokové sazby včera s přispěním těchto dat vzrostly na kratších splatnostech o zhruba 10 bb. Dolar si k euru připsal přes půl procenta, když posílil na 1,053 USD/EUR.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

6. ledna 2023

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0936 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál