Evžen Korec: Stavebnictví se v listopadu vrátilo k poklesu, v Praze se staví takřka o polovinu méně bytů než loni

Evžen Korec: Stavebnictví se v listopadu vrátilo k poklesu, v Praze se staví takřka o polovinu méně bytů než loni

České stavebnictví se loni v listopadu po mimořádném říjnovém meziročním posílení opět vrátilo k propadu. Stavební produkce v jedenáctém měsíci loňského roku meziročně klesla o 0,8 procenta, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Situace na bytovém trhu hlavně v Praze zůstává tristní, firmy letos zahájily ve srovnání se stejným obdobím loňského roku stavbu jen zhruba poloviny bytů.

Ukázalo se, že říjnový jednoprocentní meziroční nárůst stavebnictví nebyl žádným bodem obratu, ale spíše jen anomálií způsobenou extrémně nízkou srovnávací základnou. Stavebnictví loni klesalo deset měsíců z jedenácti, za které dosud ČSÚ zveřejnil údaje. Sektor, který je důležitý pro celou českou ekonomiku, tak stále hledá své dno.

Zásadním faktorem, který české stavebnictví limituje, je výrazné zdražení stavebních prací a materiálu v poslední době. Mnoho investorů proto stále častěji své stavby odkládá a čeká na pokles cen stavebních prací a materiálu. Veřejně to avizovali i někteří velcí developeři, což povede k dalšímu zhoršení dostupností bydlení. Společně s rekordně drahými a hůře dostupnými hypotékami je to pro celý realitní trh smrtící kombinace.

Že je realitní trh v krizi, dokazují právě i statistiky ČSÚ. V Praze, která dlouhou dobu bytové výstavbě dominovala, se letos začalo v rámci nové výstavby stavět jen 4170 bytů, což je o 3376 bytů méně než za stejné období loňského roku. Pro pokrytí poptávky a přirozenou obnovu bytového fondu by přitom bylo nutné v hlavním městě stavět ročně kolem deseti tisíc nových bytů. K této hranici jsme se však už mnoho let ani nepřiblížili. Pro mnoho rodin tak vlastní bydlení zůstane jen nesplněným snem.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

6. ledna 2023

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1583 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál