Bohumil Trampota: I ve čtvrtek akcie v Praze rostly

Bohumil Trampota: I ve čtvrtek akcie v Praze rostly

Ceny průmyslových výrobců v eurozóně se meziměsíčně za prosinec snížily více, než se čekalo. Přesto v meziročním srovnání stále zaznamenávají vysoký růst. Nejdůležitějším údajem pro globální akciové trhy byl dnes v USA počet nových pracovních míst (ADP). Těch bylo během prosince vytvořeno výrazně více, než byl konsensus trhu. Odhady trhu byly na 150 tis. nových míst, zatímco skutečnost byla masivních 235 tis. (předchozí údaj byl navíc vzestupně revidován ze 127 na 182 tis.). Silný trh práce je paradoxně pro akciové obchodníky spíše negativní zprávou. Jako by to potvrzovalo jestřábí politiku Fedu pro růst sazeb a setrvání na vyšších úrovních po delší dobu.

Ve světle lepších dat z trhu práce otevřel zámořský index S&P 500 slabší o asi procento. Dnes to vypadá na volatilní seanci. Evropské akcie (STOXX Europe 600) těsně před koncem obchodování odevzdávají asi desetinku procenta.

Na pražskou burzu to, zdá se, podstatnější vliv nemělo. Akcie rostly i čtvrtý den v novém roce. Index PX si dnes připsal +1,00 % (1 242,31 b.). Většině titulům se dnes na BCPP podařilo uzavřít obchodování růstem. Bez podstatnějších korporátních zpráv dnes předvedly nejlepší výkon banky. Moneta potěšila vzestupem o +2,37 % (77,60 CZK), následovala Erste Group (+1,31 %, 772 CZK) a Komerční banka se zhodnocením o +0,97 % (675,50 CZK); ta dnes tvořila většinu (40 %) realizovaných obchodů. Slušný výkon podal také ČEZ (+0,51 %, 790 CZK) a je nadohled hranice 800 CZK. Za zmínku stojí ještě dnešní vysoký růst akcií Pilulky (+7,14 %, 750 CZK), která tak koriguje propady předchozích týdnů a od začátku roku je v plusu slušných +15,38 %.

Až v na konci obchodního dne ztratily akcie Coltu (-0,71 %, 561 CZK), bez ohledu na to, že výdaje na obranu by se měly příští rok navýšit na 2 % HDP, což by se mohlo týkat právě i Coltu.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

5. ledna 2023

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2116 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál