Luboš Bedrník: Index Dow Jones se pohybuje v červených úrovních

Luboš Bedrník: Index Dow Jones se pohybuje v červených úrovních

Index Dow Jones -0,65 % na 32930,92 b. S&P 500 -0,93 % na 3803,64 b. Nasdaq Composite -1,29 % na 10331,26 b.

Úterní první seanci seanci v tomto roce zahájily americké indexy v červeném a index Dow Jones z kladného openu otočil k jihu a ztrácí 0,65% a také širší index S&P 500 se obrací jižním směrem a klesá o 0,93%. Dnes byly také reportovány US stavební výdaje, které za měsíc listopad meziměsíčně vzrostly o 0,2%, když analytici vesměs očekávali jejich pokles o 0,4%. Poměrně citelně zareagoval dolar, který na páru s eurem posiluje o silných 0,98% tj. 1,0555 USD/EUR.

V centru zájmu investorů je také ropa, kde dnes silnější dolar tlačí ceny lehké ropy WTI níž o cca 1,8% a cena se dostává k úrovni 78,8 USD/barel. Tato situace nehraje do not akciím v těžebním sektoru černého zlata a tak akcie známého těžaře APA ( APA ) se obchodují níž o 5,4% a také akcie jeho konkurenta Occidentalu Petroleum ( OXY ) ztrácí na své tržní hodnotě cca 1,5%. Poklesu odolávají také akcie společnosti Marathonu OIL ( MRO ), jež se pohybují slabší na tržní ceně o cca 2,5% a k jihu zamířily také akcie světově obchodované společnosti Exxon Mobil ( XOM ), jež korigují o cca 1,5%. Korekcí prochází také akcie společnosti Transocean ( RIG ), která těží ropu z věží v oceánu a její akcie tak ztrácí více než 3%. Za zmínku stojí také akcie výrobce a dodavatele těžního zařízení Schlumbergeru ( SLB ), které ztrácí více než 1,7% a také jeho konkurent akcie Halliburtonu ( HAL ) si dnes z tržní ceny ukusují ztrátu 1,7%. Do této skupiny patří také akcie Chevronu ( CVX ), které se také pohybují v červeném se ztrátou -1,7%.

Naopak se dnes velice daří žlutému kovu, který s posilujícím dolarem přidává cca 0,5% a zlato se tak dostává k technické úrovni 1 835 USD/Troy. unci. Tato situace je příznivá pro akcie v těžebním sektoru zlata a tak akcie největší kanadské společnosti Barrick Gold ( GOLD ) posilují na své tržní ceně cca 2,5% a ještě lépe si vedou akcie konkurenta Newmontu ( NEM ), jež si připisují zisk na tržní ceně více než 3,2%. Za zmínku stojí také akcie známého těžaře zlata Eldorado GFold. ( EGO ), jež si připisují zisk více než 1%.

Bohužel se dnes nedaří akciím známé automobilky Tesla ( TSLA ), kde společnost reportovala, že za 4Q22 dodala zákazníkům 405,3 tis. nových vozů, což zaostalo za očekávaným odhadem analytiků 420,8 tis. vozů a za vyrobeným objemem 439,7 tis. vozů. Za celý loňský rok činily dodávky 1,31 mil. vozů, což znamená meziroční růst o 40%, který však nestačil na cíl automobilky ve výši +50% r/r. Je třeba říci, že Tesla již ke konci roku přistoupila ke snížení cen na čínském i US trhu, aby podpořila své prodeje. Automobilka také uvedla, že přechází na rovnoměrné rozdělení dodávek vozů mezi regiony, což jí také ale vyvíjí větší nároky na logistiku. Největší obavy však mají analytici z toho, že Tesla může čelit poklesu poptávky. Akcie automobilky Tesla ( TSLA ) tak dnes čelí prodejnímu tlaku ze strany investorů a její akcie ztrácí více než 13%..

Dnes se nedaří také akcií Apple ( AAPL ), kde společnost oznámila několika významným dodavatelům, aby vzhledem k nižší poptávce vyrobili méně komponentů, pro které některé jeho produkty včetně AirPods, Apple Watch a také známého MacBooks. Akcie Apple ( AAPL ) tak dnes ztrácí na tržní ceně cca 3,9%.

Zdroj informací

Luboš Bedrník, Fio banka, a.s.

Datum

3. ledna 2023

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1338 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál