Jan Vejmělek: Ekonomiku ohřeje až jaro

Jan Vejmělek: Ekonomiku ohřeje až jaro

Do podle nás mělké recese, jejíž délku předvídáme na tři čtvrtletí, se česká ekonomika dostala se třetím čtvrtletím loňského roku. Ekonomický pokles nebyl na podzim nijak výrazný, závěrečné čtvrtletí bohužel asi dopadlo o poznání hůře. To koneckonců potvrdila včerejší první významnější statistika zveřejněná v letošním roce – průzkum PMI mezi českými průmyslovými podniky za prosinec.

Aktivita v českém průmyslu padala v prosinci výrazným tempem, i když o něco nižším, než tomu bylo v listopadu. Patrný je výrazný propad poptávky, a to z domova i ze zahraničí, což je viditelné zejména na padajících zakázkových knihách. Stranu kupujících drtí globálně vysoké ceny energií a celkově vysoká míra inflace. A bohužel pro nadcházející měsíce výrobní prognózy přímo od firem povzbudivé nejsou. Reportují dokonce propouštění a pokles zaměstnanosti.

A co na to reálná data? Ta podle nás tento obrázek velmi brzy potvrdí. Již v závěru týdne se dočkáme průmyslové a stavební výroby a bilance zahraničního obchodu, vše za listopad. Po ostrém říjnovém poklesu průmysl stoupne, a to především díky obnovení produkce v automobilovém a energetickém sektoru. Meziměsíčně celková produkce podle nás vzrostla o 1,2 %, v meziročním srovnání ale byla pravděpodobně o 1,4 % nižší. Oživení tak bude opravdu pouze zdánlivé, tuzemský průmysl by měl i vzhledem k sentiment indikátorům setrvat na sestupném trendu. Z kraje příštího týdne pak uvidíme první dopad recese do trhu práce, kdy se nezaměstnanost zvedne nad tradiční sezonní složku spojenou s koncem roku. Podíl nezaměstnaných se podle nás ke konci roku dostal na 3,8 % po listopadových 3,5 %. A během prvních měsíců letošního roku se můžeme přehoupnout přes 4 %.

Zlepšení ekonomické situace spojené i se zklidněním situace na komoditních trzích předpokládáme až na jaře, druhý kvartál by již měl být ve znamení mírného mezičtvrtletního růstu HDP. Celkově ale bude letošní růst slabý, počítáme s reálným vzestupem těsně nad nulou.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

3. ledna 2023

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5549 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál