Tomáš Kolomazník: Akcie ČEZ bude dále drtit nejistota a daně z neočekávaných zisků

Tomáš Kolomazník: Akcie ČEZ bude dále drtit nejistota a daně z neočekávaných zisků

Držet namísto kupovat. Tak se v průběhu letoška změnila nálada mediálních doporučení pro akcie energetické skupiny ČEZ. Horská dráha akcií ČEZ v roce 2022 si vybírá svou daň za nejistotu způsobenou neobratnou komunikací české vlády. BCM očekává podobný vývoj i v roce 2023.

Akcie energetické skupiny ČEZ se v právě končícím roce staly doslova hitem pražské akciové burzy. Nikoli však proto, že by se o ně investoři doslova prali, nýbrž z důvodu, že šlo o nejobchodovanější titul letošního roku. Především v létě. Tou dobou totiž vrcholily zmatky kolem budoucnosti celého energetického gigantu.

Zatímco krátce po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině začaly akcie ČEZ poměrně prudce posilovat a v červenci se dostaly až na úroveň 1200 korun (nejvyšší hodnota od přelomu let 2007 a 2008), v tomtéž měsíci se trend rychle otočil a hodnota energetického titulu začala prudce klesat. A tento trend pokračuje prakticky doposud. Těsně před vánočními svátky se ČEZ obchoduje za cenu kolem 750 korun, což je asi o 14 procent méně než před rokem.

Důvodem jsou vládní komunikační zmatky kolem způsobu, jakým chce stát naplnit státní kasu. Vláda totiž přišla s návrhem na daň z neočekávaných zisků, která bude uvalena mimo jiné právě na firmy v energetické sektoru. Později se přidalo ještě zdanění nadměrných příjmů u výrobců elektřiny. Do toho se objevovaly úvahy, že by stát získal plnou kontrolu nad ČEZ, kde mu momentálně patří asi 70procentní podíl.

Zatímco uvalení mimořádných daní hodnotu akcií tlačilo dolů, úvahy o zestátnění naopak působilo na akcii růstově. Stát by totiž musel nabídnout adekvátní cenu minoritním akcionářům, aby minimalizoval riziko žalob z jejich strany. Jenže jaká je ona adekvátní cena je, se zcela ztratilo „v překladu“ právě poté, co česká vláda nešťastně komunikovala o zavádění mimořádných daní.

A tak se zdá, že úvahy o zestátnění šly zatím k ledu. Akcie energetické skupiny ČEZ se tak nejspíše i v příštím roce budou obchodovat blízko jejich aktuální hodnotě. Svědčí o tom například i změny doporučení. Jedno z nich již v říjnu vydala bankovní skupina Erste. Zatímco ještě před pár měsíci radila akcii ČEZ kupovat s cílovou cenou 1331 korun, nyní platné doporučení zní pouze „držet“ a cílová cena pro příštích 12 měsíců spadla na 920 korun.

Motivací ke koupi akcie ČEZ tak může být prakticky jen očekávání vyplacení solidní dividendy za letošní rok. Čistý zisk ČEZ totiž v letošním roce dosáhne nejspíše 65 až 75 miliard korun, jak skupina uvedla na svém webu.

Zdroj informací

Tomáš Kolomazník, finanční analytik společnosti BCM – Begin Capital Markets

Datum

2. ledna 2023

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4158 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál