Olívia Lacenová: Dočkáme se letos na kapitálových trzích opět Santa Claus rally?

Olívia Lacenová: Dočkáme se letos na kapitálových trzích opět Santa Claus rally?

Konec roku se na kapitálových trzích obvykle vyznačuje fenoménem Santa Claus rally, který je definován jako růst v posledních pěti obchodních dnech v prosinci a prvních dvou obchodních dnech v lednu. Během posledních dvou vánočních sezón se investorům podařilo dosáhnout zajímavých zisků. Dočkáme se ho i letos?

Fenomén Santa Claus rally definoval analytik Yale Hirsch, který je rovněž autorem The Stock Trader's Almanac. Ale nenechte se mýlit, nemusí se nutně zkrátit jen na zmíněných sedm dní. Historicky se Santa Claus Rally obvykle zahajuje den po Vánocích, ale může začít i dříve, například v polovině prosince. Podle The Stock Trader's Almanac je Santa Claus rally dokonalým příkladem sezónního jevu.

Co ukazují historická data?

V období od 1. prosince 2021 do 4. ledna 2022 vzrostl index S&P 500 díky Santa Claus rally o 4,98 procenta.1 O rok dříve vzrostl index ve stejném období o 2,56 procenta. Z dostupných údajů vyplývá, že index S&P 500 během trvání tohoto fenoménu vzrostl v průměru o 1,3 procenta. Celkově tato rally přinesla investorům pozitivní výsledky ve 34 případech za posledních 45 sezón a podle Stock Trader's Almanac se od roku 1993 procento případů, kdy k rally došlo, zvýšilo na 67 procent.

Výjimka potvrzuje pravidlo

Jak však ukazují výše uvedené údaje, efekt Santa Claus rally se nevyskytuje každý rok, takže vývoj nelze stoprocentně předvídat. Zajímavé však nepochybně je, že během medvědích trendů na trhu a ekonomických poklesů může být tento jev ještě silnější. Během recese, která trvala od října 2007 do března 2009, jsme mohli zaznamenat dvě rally - jednu v týdnu od 17. prosince 2008, kdy byl zaznamenán nárůst o 1,32 %. Druhý od 29. prosince 2008, kdy nárůst činil až 6,81 %. Během posledních tří recesí proběhlo celkem pět svátečních období, přičemž ve čtyřech z nich byla zaznamenána Santa Claus rallye.

Důvody vzniku

Existuje několik hypotéz, které zdůvodňují vznik Santa Claus Rally. Jedním z nich je daňová optimalizace a s ní spojené uzavírání ztrátových pozic na konci roku a následné reinvestování finančních prostředků. Dalším důvodem může být všeobecný pocit optimismu mezi investory způsobený sváteční náladou, který ovlivňuje i dění na Wall Street. Velcí investoři často tráví tyto svátky mimo svět obchodování, zatímco na trhu převládají hlavně retailoví investoři, kteří mají tendenci být býčí. Dalším faktorem, který může mít vliv na rally, jsou vánoční bonusy, které nebyly použity na nákup dárků a mohou sloužit k posílení investičních portfolií. V neposlední řadě ke vzniku rally v posledních letech nepochybně přispěla i skutečnost, že řada investorů očekávala, že dojde k rally, a proto nakupovala akcie, čímž přispěla k naplnění tohoto očekávání.

Ačkoli Santa Claus Rally může být pro investory nepochybně příjemným způsobem, jak ukončit starý a zahájit nový rok, základem úspěchu každé investice zůstává pravidelnost a vhodná diverzifikace portfolia minimalizující rizika.

 

 

 

Zdroj informací

Olívia Lacenová, analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Datum

19. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4161 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál