Jan Vejmělek: PF 2023

Jan Vejmělek: PF 2023

Děkujeme Vám za celoroční přízeň v tomto obtížném roce a přejeme Vám krásné prožití vánočních svátků v klidu a rodinné pohodě. Ať je rok 2023 pro nás všechny lepší, než byl ten stávající! S našimi ranními zprávami se po krátké vánoční přestávce vrátíme na počátku ledna.

 

 

ČNB ani tento týden úrokové sazby nezmění

Minulý týden přinesl zasedání klíčových centrálních bank. I když rozsah zvýšení sazeb ze stran ECB i Fedu se snížil na 50 b, komentáře centrálních bankéřů vyzněly jestřábím tónem. Tento týden tak budou sledována přicházející ekonomická data. Německý Ifo index, spotřebitelská důvěra eurozóny i americká spotřebitelská důvěra z Conference Board ukážou na zlepšení sentimentu. I když data z reálné ekonomiky v poslední době ukazují na snižování růstové dynamiky zejména v souvislosti s energetickou krizí, my v našich prognózách nadále předpokládáme, že americké i evropské ekonomice se podaří vyhnout recesi. V souvislosti s tím tak nadále vnímáme riziko na straně vyšší inflace.

V tuzemsku bude klíčovou událostí tohoto předvánočního týdne zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice. Nezvykle se uskuteční ve středu. Žádné překvapení nečekáme. Centrální banka podle nás ponechá nastavení měnových podmínek nezměněné. Prognóza ČNB sice ukazuje na potřebu dalšího výrazného zvýšení sazeb, většina bankovní rady však stále preferuje pokračování stability. Guvernér Michl uvedl, že na prosincovém zasedání se úrokové sazby buď zvýší, nebo zůstanou beze změny. Na tiskové konferenci po listopadovém rozhodnutí guvernér také připustil, že sazby by mohly zůstat vyšší po delší dobu. My však neočekáváme, že by bankovní rada sazby dále zvyšovala.

Nadále počítáme s tím, že repo sazba zůstane na současné úrovni 7 % až do srpna příštího roku, kdy by mohla začít postupně klesat. Do konce roku 2023 však pravděpodobně klesne pouze na 5 % a na politicky neutrální úroveň 3 % se dostane až koncem roku 2024. Rizika naší prognózy dalších kroků ČNB hodnotíme jako vychýlená směrem k přísnějším měnovým podmínkám. Důvodem je hlavně naše prognóza zvýšení růstu mezd (vzhledem k vysoké inflaci má ČNB zatím očekávání jen mírného růstu mezd) a neukotvených inflačních očekávání, ale také se obáváme pokračující uvolněné fiskální politiky české vlády a v neposlední řadě bude hrát podle nás roli zvyšování úrokových sazeb zahraničními centrálními bankami. I nadále také předpokládáme, že ČNB bude pokračovat v intervencích proti případnému oslabení české koruny.

Euro v minulém týdnu kralovalo

Minulý týden patřil jednoznačně společné evropské měně. Zatímco týden zahajovala pod 1,055 USD/EUR, ve čtvrtek se kurz krátce dostal dokonce nad 1,070 USD/EUR, tedy na nejsilnější hodnotu od začátku června. Úplný závěr minulého týdne pak byl ve znamení mírné korekce a stabilizace kurzu kolem 1,065 USD/EUR.

Ve prospěch eura působilo zveřejnění většiny ekonomických indikátorů, prim ale hrála překvapivě jestřábí ECB. Jediné zklamání, které přišlo z obou stran Atlantického oceánu, bylo z průmyslu. Ten samozřejmě trpí v souvislosti s drahými energiemi a stále přetrvávajícími obtížemi v globálních dodavatelských řetězcích. Jinak ale z Evropy potěšily zejména předstihové indikátory za prosinec (jak německý ZEW index, tak předběžné PMI indikující, že pokles ekonomické aktivity v průmyslu, ale hlavně ve službách výrazně zpomaluje).

Dolaru naopak moc nepomohly slabší listopadové maloobchodní tržby, a hlavně nižší než očekávaná inflace. Fed i ECB potvrdily, že 75 bodové skoky u úrokových sazeb jsou za námi, obě centrální banky doručily 50bodové zvýšení. Zároveň potvrzují ochotu s inflací dále bojovat. Překvapivě ostré bylo zejména vyznění ze strany ECB. V reakci na toto zasedání jsme zvedli námi předpokládanou terminální úroveň depozitní sazby v eurozóně z původních 3,00 % na 3,75 %.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

19. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1353 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál