Jana Steckerová: Americká centrální banka zvýší sazby o dalších padesát bodů

Jana Steckerová: Americká centrální banka zvýší sazby o dalších padesát bodů

Klíčovou událostí dnešního dne bude zasedání americké centrální banky. Ta podle našeho i tržního odhadu zvedne sazby o dalších 50 bb. Zajímavý bude i pohled na její nový medián výhledu úrokových sazeb. Ten se zřejmě posune na 5,0-5,25 %, což je i úroveň, kde vidíme terminální úrokovou sazbu. Z dat zaslouží pozornost průmyslová produkce v eurozóně. Ta zřejmě o dvě procenta v meziměsíčním srovnání propadla. Doléhá na ni omezování výroby v energeticky náročných odvětvích. Oživení ve výrobě strojů a zařízení však slibuje do dalších měsíců lepší výsledky. Z domova budeme čekat na nová jména radních ČNB.

Evropský průmysl meziměsíčně v záporu

Inflace ve Spojených státech již dosáhla svého vrcholu (9,1 % v červnu) a od té doby zpomaluje. To by mělo vést i k mírnějšímu utahování měnových podmínek americkou centrální bankou. Ta podle našeho i tržního očekávání dnes dodá 50bodové zvýšení domácích úrokových sazeb. Klíčová sazba tak stoupne na 4,25-4,50 %. Další zpřísnění měnových podmínek očekáváme v únoru, březnu a květnu, a to shodně o 25 bb. Pozornost si zaslouží i nový medián vývoje úrokových sazeb.

Podle již zveřejněných údajů z národních ekonomik odhadujeme, že průmyslová produkce za eurozónu jako celek v říjnu meziměsíčně poklesla o 2 %. Na výsledku se podílelo především Irsko, kde byl zaznamenán nevětší propad (-10,7 % m/m), následované Francií (-2,6 % m/m) a Německem (-0,9 % m/m). Výhled pro průmyslovou produkci kalí vysoké ceny energií i klesající důvěra. Poptávka po plynu se v říjnu snížila 30 % pod její průměr ve srovnání se zářijovými 27 %. Z toho důvodu předpokládáme, že průmyslové sektory silně závislé na plynu dále v říjnu snížily svoji produkci. Na druhou stranu výroba aut a strojních zařízení stále zůstává 20 % pod pandemickými úrovněmi a nabízí prostor pro další zvýšení objemu výroby. V říjnu bude sice výsledek zřejmě slabší, v dalších měsících ale čekáme nastartování tohoto segmentu. Průzkum evropské komise ukazuje, že firmy hodnotí své objednávkové knihy jako silnější než obvykle, zároveň ale sektor negativně ovlivňuje nejistota ohledně dodávek energetických surovin a jejich cen.

Z domácích dat bude zveřejněno saldo běžného účtu za říjen. To se zřejmě s přispěním výplat dividend do zahraničí a deficitu bilance zboží ocitne opět hluboko v záporu. Náš odhad počítá s -30 mld. CZK. Nejdůležitější domácí událostí by mělo být jmenování nových členů bankovní rady ČNB.

Forint těží z nalezení dohody s EU

Nejlépe performující měnou v regionu byl včera maďarský forint. Te zpevnil o 1,6 % a dostal se na 408,4 HUF/EUR. Maďarská měna těží z dohody, které se podařilo dosáhnout mezi Evropskou unii a Maďarskem. To již nebude vetovat pomoc Ukrajině z unijního rozpočtu ve výši 18 mld. EUR a schválení minimální korporátní daně. Na oplátku mu EU umožní přístup k penězům z fondu obnovy a prostředků z kohezního fondu (celkem 7,5 mld. EUR). Aby Maďarsko skutečně peníze obdrželo, muselo by nicméně splnit 27 milníků stanovených Evropskou komisí (protikorupční opatření, atd), což se aktuálně neděje. I přes dnešní rally na maďarském forintu tak jeho výhled zůstává spíše pochmurný. Česká koruna i polský zlotý zůstaly včera ve srovnání s předchozím dnem prakticky beze změny.

Inflace v USA rostla v listopadu menším tempem (0,1 % m/m), než se očekávalo, a potvrdila tak naši prognózu, že Fed na svém zítřejším zasedání zvedne úrokové sazby o 50 bb, nikoli o 75 bb. V eurozóně byl zveřejněn německý ZEW index za prosinec. Ten zklamal ve složce hodnotící současnou situaci, ve výhledu za šest měsíců ale dopadl lépe. Společná evropská měna zřejmě těžila z obou indikátorů, když se ve srovnání s předchozím dnem zpevnila o 1,0 % na 1,064 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

14. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.221 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál