Jan Vejmělek: Americká inflace v sestupném trendu

Jan Vejmělek: Americká inflace v sestupném trendu

Zatímco listopadová česká inflace včera překvapila opětovným vzestupem, ze Spojených států dnes přijde potvrzení zpomalujícího cenového růstu. To by mělo umožnit Fedu na zítřejším zasedání zmírnit tempo zvyšování sazeb na 50 bb. Z Německa se dnes dočkáme ZEW indexu očekávání analytiků finančního trhu. Proti předchozímu měsíci se očekává zlepšení.

 

 

Nálada mezi německými finančníky se pomalu zlepšuje

Koruna zřejmě dnes zůstane klidná a bude držet relativně silné úrovně, tuzemský ekonomický kalendář je prázdný. Již zítra se ale můžeme dozvědět dva nové členy bankovní rady ČNB. Euro vůči dolaru bude sledovat dnešní ekonomické ukazatele, které by měly nahrávat spíše společné evropské měně. Očekáváme zlepšení sentimentu, jak ho přinese německý ZEW index za prosinec (čekáme zejména zlepšení hodnocení současné situace, u složky očekávání též vidíme zlepšení, trh je ale ještě optimističtější).

Na straně dolaru pak předpokládáme bez překvapení pro trh, že inflace v USA postupně klesá a pokračovat by v tom měla i v následujících měsících. To by mělo Fedu umožnit mírné zpomalení tempa zpřísňování měnové politiky. V meziměsíčním vyjádření růst amerických spotřebitelských cen podle našeho odhadu v listopadu zpomalil z 0,4 % na 0,3 % a v tom meziročním z 7,7 % na 7,4 %. Ke zmírnění dynamiky v předchozích měsících došlo hlavně u cen zboží. Ceny ojetých automobilů, které ještě před několika málo měsíci byly jednou z hlavních hnacích sil inflace, meziměsíčně klesají. Tento trend by měl pokračovat i nadále.

Za listopad očekáváme meziměsíční pokles i u cen energií, především pak pohonných hmot (‑1,3 % m/m), který však bude vyvažován pokračujícím zdražováním potravin. Výraznou cenovou dynamiku nadále vykazuje nájemné, které je významnou položkou amerického spotřebitelského koše. Celkově celá oblast služeb zatím silnější známky chladnutí tlaků na růst cen nevykazuje. To souvisí se stále robustní poptávkou domácností, kterou podporuje napjatý trh práce. V případě jádrové inflace tak v meziročním vyjádření čekáme jen mírné zpomalení z 6,3 % na stále výrazných 6,1 %.

Od Fedu je na zítřejším zasedání široce očekáváno, že po předchozím zvýšení sazeb o 75 bb čtyřikrát v řadě tentokrát sáhne po mírně nižším navýšení úroků o 50 bb. Pásmo měnově politických sazeb by se tak mělo posunout na 4,25 % až 4,50 %. Tím ale zpřísňování americké měnové politiky podle nás neskončí, když pro příští rok očekáváme tři další zvýšení, každé o 25 bb (únor, březen a květen). Terminální úroveň sazeb tak předpokládáme na 5,00-5,25 %, rizika však zejména s ohledem na napjatý trh práce hodnotíme jako vychýlená ve směru ještě vyšších sazeb.

Tuzemská inflace opět překvapila, oproti říjnu ale opačně

Na globálním devizovém trhu byl včera patrný trend mírného posilování eura. Bez nových fundamentálních zpráv se kurz z ranních úrovní u 1,05 USD/EUR posunul kolem poledne těsně nad 1,057 USD/EUR. V průběhu americké seance pak euro většinu svých zisků vymazalo. Před nacházejícími jednáními Fedu (ve středu) a ECB (ve čtvrtek) je na trhu patrná určitá opatrnost.

Nečekaně bez odezvy na silná inflační data se včera obchodovalo na korunovém trhu. Kurz koruny k euru byl půo celý včerejšek naprosto stabilní těsně nad 24,30 CZK/EUR. Inflace za listopad přitom skončila výrazně výše, než s čím trh počítal. Po říjnovém překvapení, kdy inflace skončila dramaticky níže, tak byl listopad ve znamení překvapení s opačným znaménkem. Tlaky na listopadový růst cen šly ale primárně za cenami energií (zejména plynu) a potravin. Jádrová inflace po sezónním očištění podle našich propočtů činila pouze o 0,6 % m/m po říjnových 1,2 % m/m.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

13. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2866 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál