Evžen Korec: Praha se letos rozrostla o takřka šest tisíc lidí, nových bytů se dokončilo o 1500 méně

Evžen Korec: Praha se letos rozrostla o takřka šest tisíc lidí, nových bytů se dokončilo o 1500 méně

České hlavní město pokračuje v přirozeném růstu. Za první tři čtvrtletí letošního roku se Praha podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) rozrostla o 5813 nových obyvatel. Zásadní podíl na tom mají lidé, kteří se do českého hlavního města přistěhovali. Otázkou zůstává, zda je Praha na podobný příliv lidí připravena. Ve stejném období se totiž v rámci nové výstavby dokončilo jen 4426 bytů, což nestačí ani pro přirozenou obnovu bytového fondu.

Praha patří k nejbohatším regionům nejen v rámci střední Evropy, ale celé Evropské unie. Vysoké platy, největší možnost pracovního uplatnění, nejširší kulturní i sportovní vyžití a nejdostupnější zdravotní péče jsou hlavními benefity, které do města lákají další a další obyvatele. Takových se během prvních devíti měsíců letošního roku přistěhovalo 32 301. Když to porovnáme s počtem dokončených bytů, dostaneme sedm přistěhovalých na jeden nově postavený byt. To je dlouhodobě neudržitelné.

Nic na tom nemění fakt, že 27 328 lidí se z Prahy ve stejném období vystěhovalo. Většinou právě kvůli nedostupnosti bydlení. Podle statistik mířili dnes už bývalí Pražené hlavně těsně za okraj hlavního města. Středočeský kraj se letos rozrostl o dalších 9444 nových obyvatel, přičemž přistěhovalo se do něj 24 995 lidí (oproti 15 299 vystěhovalým).

Růst počtu obyvatel je dlouhodobým trendem, na který ale Praha neumí adekvátně reagovat. Hlavnímu městu zásadně chybí moderní územní plán, který by umožnil na tento demografický vývoj pružně reagovat. Bohužel se však výstavba stále řídí územním plánem schváleným už v roce 1999 (platný je od roku 2000), jehož rozvojový potenciál se dávno vyčerpal. Přestože ho měl po deseti letech nahradit nový územní plán s novou zásobou rozvojových pozemků, nestalo se nic. Rozvojový potenciál Prahy tak postupně klesl až k nule. Je takřka zázrak, že se vůbec ještě nějaké byty staví. Aby se tak stalo, musí investor absolvovat martyrium dílčí změny územního plánu. Tento proces se přitom může táhnout dlouhé roky a je velice nepřehledný.

Moderní hlavní město musí být na neustálý rozvoj a příliv nových obyvatel dobře připraveno. Zásadní je dobrý územní plán, který umožňuje pružně reagovat na aktuální trendy. Ten stávající vyčerpaný je pravým opakem toho, co Praha potřebuje. Blokuje její přirozený rozvoj a dělá z Prahy zastaralý skanzen. Bohužel na to doplácíme úplně všichni. Ať už nedostupností bydlení nebo stále chybějící infrastrukturou.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

13. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4129 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál