Martin Gürtler: Maďarská inflace znovu výrazně zrychlila

Martin Gürtler: Maďarská inflace znovu výrazně zrychlila

Hlavní měnový kurz eura k americkému dolaru dnes nenašel jednoznačný směr vývoje. Celý den se pohyboval v úzkém pásmu kolem 1,051 USD/EUR. Dění na finanční trzích nenabídlo významnější kurzotvorné stimuly. Z globálně sledovaných makroekonomických dat byly zveřejněny pouze americké počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden. Ty se však vyvíjely zcela v souladu s očekáváními, a nadále tak setrvaly na nízkých úrovních mírně nad 200 tis.

Ve středoevropském regionu byl vývoj rozličný. Nejvýraznější pohyb zaznamenal maďarský forint, který proti euru oslabil o skoro 2 % k 418 HUF/EUR. Důvodem byla překvapivě vysoká inflace za listopad, která se v meziročním vyjádření zvýšila z 21,1 % na 22,5 %, zatímco finanční trh očekával 22,0 %. Vliv na to měly především dražší potraviny a vyšší jádrová inflace. V prosinci lze navíc předpokládat další akceleraci cenového růstu v důsledku maďarskou vládou tento týden zrušených cenových stropů na pohonné hmoty. Tamní inflace by tak vlivem toho mohla v prosinci vystoupat až k 25 %. Kurz polského zlotého se držel poblíž včerejších úrovních.

Česká koruna během dnešního dopoledne mírně oslabila. Proti euru ztratila přibližně 0,15 % své hodnoty, když se její kurz posunul k 24,32 CZK/EUR. Listopadová stagnace podílu nezaměstnaných osob na 3,5 % byla v souladu s očekáváními. Vliv na oslabení koruny tak spíše mohl mít rozhovor viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové pro DVTV. V něm sice opět zmínila, tak jak již několikrát v minulosti, že nečekaně silný růst mezd by mohl být důvodem pro další zvýšení úrokových sazeb, zároveň však z jejích vyjádřeních vyplývá, že šance na další růst sazeb se díky poslednímu vývoji ekonomiky snížila. Viceguvernéka ČNB zopakovala také to, že současná úroveň úrokových sazeb je dostatečná ke zkrocení inflace. My s dalším zvyšováním úrokových sazeb nepočítáme a přepokládáme stabilitu repo sazby na současných 7 % nejméně po celé první pololetí příštího roku.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

8. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1716 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál