Lucia Žárská: Burzovní novinky v automobilovém průmyslu

Lucia Žárská: Burzovní novinky v automobilovém průmyslu

Společnosti v automobilovém průmyslu mohou nyní přilákat zákazníky například novými nebo modernizovanými modely, nabídkou slev na konci roku. Na druhou stranu je pro ně důležité, aby výrobci originálního vybavení zrychlili výrobu, dovoz a dodávky, aby si udrželi vysoký počet nevyřízených objednávek. S jakými novinkami přicházejí automobilky v současné době a co na to trh?

 

 

Mercedes-Benz

Společnost nedávno zahájila zdvojnásobování výrobní kapacity elektromotorů na 1 milion kusů ve svém závodě v Untertuerkheimu. Další důležitou a nezbytnou změnou v dnešním světě, který se musí vyrovnat s vysokou inflací a nadcházející recesí, je optimalizace nákladů.

Vedení německé automobilky se proto rozhodlo a učinilo razantní krok. Restrukturalizace závodu v jihozápadním Německu bude založena na 20% snížení fixních nákladů do roku 2025 ve srovnání s rokem 2019 a na snížení počtu zaměstnanců. Z hlediska provádění změn mohou být akcie pro mnoho investorů zajímavou volbou.

Porsche

Společnost, která se zaměřuje na výrobu sportovních vozů, má za sebou silný start jako samostatně kótovaná společnost. Její růst nezastavily ani výkyvy v dodavatelském řetězci a vysoké ceny energií. Od oddělení od mateřské společnosti Volkswagen vzrostla její hodnota o téměř 30 % a nyní se může pochlubit vysokými ziskovými maržemi. Společnost také oznámila, že se připojí k referenčnímu indexu DAX, na což její akcie reagovaly opětovným růstem. S tržní hodnotou více než 88 miliard eur má výrobce populárních sportovních vozů v současnosti větší hodnotu než Mercedes Benz.

Budoucnost odvětví

V příštích několika letech očekáváme, že nejdůležitějším tématem bude segment elektromobilů a nástup ekologických technologií. Makroekonomické faktory však budou mít na výrobce i nadále silný vliv. Firmy se obávají především nedostatku čipů, rostoucích úrokových sazeb a vysoké inflace.

Zdroj informací

Lucia Žárská, analytička společnosti ProfitLevel

Datum

8. prosince 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2698 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál