Vít Hradil: Český maloobchod pokračuje v ochlazování

Vít Hradil: Český maloobchod pokračuje v ochlazování

Tržby českých maloobchodníků v říjnu vykázaly vskutku dramatický propad, když se meziročně snížily o 9,4 %, což odpovídá poklesu o 1,8 % meziměsíčně. Jedná se o podstatně horší výsledek, než očekával trh (-6,4 %), i než čeho jsme byli svědky v září (-5,3 %).

Meziročně nižší reálné tržby hlásí všechny kategorie s výjimkou farmaceutického a zdravotnického zboží (+2,9 %), prodejen souhrnně evidovaných jako „ostatní maloobchod v nespecializovaných prodejnách“ (+1,0 %) a motorových vozidel kromě motocyklů (+0,7 %). Nejdrtivější pokles zaznamenali obchodníci ve stáncích a trzích (-23,7 %), prodejny výrobků pro kulturu a rekreaci (-15,6 %) a výrobků pro domácnost (-13,7 %).

Nominální tržby – tedy objem peněz utracený v obchodech bez ohledu na množství skutečně nakoupeného zboží – naopak meziročně narostly o 6,7 %. Tomuto srovnání vévodí již zmiňovaný „ostatní maloobchod v nespecializovaných prodejnách“ (+17,3 %), následovaný kosmetickými a toaletními výrobky (+15,9 %) a prodejem pohonných hmot (+15,2 %). I v nominálním vyjádření se nejméně dařilo prodejcům ve stáncích a na trzích (-12,4 %), dále pak v obchodech s výrobky pro kulturu a rekreaci (-5,4 %) a nákupům prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby (-3,1 %).

Nejnovější data představují pokračování dosavadního trendu, kdy si Češi sice z obchodů odnášejí čím dál méně zboží, ovšem nechávají v nich více peněz. Není bez zajímavosti, že průměrný Čech de facto tendenci k šetření nevykazuje, jelikož zatímco průměrná mzda podle nejnovějších dat meziročně narostla o 6,1 %, nominální útraty v obchodech stouply o 6,7 %. To znamená, že Češi vzhledem ke svým příjmům letos neváhali v obchodech utratit více, než vloni. Podle nás se jedná o důsledek dvoukolejnosti finančního uvažování v české společnosti. Na jedné straně nalezneme lidi s nižšími příjmy, kteří jsou nuceni utrácet více za dražší potraviny, pohonné hmoty a další nezbytnosti, zatímco šetří na zbytném zboží, jako jsou výrobky pro rekreaci či pro domácnost. Jejich tendenci k šetření ovšem naopak kompenzují bohatší vrstvy, které své finance před inflací chrání tím, že se je snaží utratit, například za motorová vozidla.

Celkovým výsledkem pak je, že objem utracených prostředků meziročně roste rychleji, než průměrná mzda, což skutečné „šetření“ příliš nepřipomíná. Po zbytek roku pak očekáváme, že převahu postupně získá skupina obezřetných a i nominální útraty klesnou pod tempo růstu mezd. Reálné maloobchodní tržby by tak rok 2022 mohly uzavřít průměrným poklesem poblíž 5 %.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

6. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.8957 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál