Vít Hradil: Průměrná reálná mzda zopakovala předchozí neradostný výsledek

Vít Hradil: Průměrná reálná mzda zopakovala předchozí neradostný výsledek

Česká průměrná mzda ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla o 6,1 % meziročně a dosáhla tak 39 858 Kč. Vzhledem k rozdivočelé inflaci, která ve stejném období činila 17,6 %, ovšem reálná kupní síla průměrné mzdy meziročně naopak propadla o 9,8 %, čímž zopakovala výsledek z předchozího kvartálu. Počet evidovaných zaměstnanců meziročně narostl o 1,0 %. Medián mezd, tedy hodnota, která Čechy dělí na vyšší a nižší příjmové poloviny, nejnověji činí 34 993 Kč.

V rámci jednotlivých sektorů si v uplynulém čtvrtletí nejvíce polepšili pracovníci v odvětvích souhrnně označovaných jako „Ostatní činnosti“, kterým nominálně mzdy narostly o 10,1 % meziročně. Následují Doprava a skladování (9,1 %) a Administrativní a podpůrné činnosti (9,0 %). Nejméně naopak rostly mzdy ve Zdravotní a sociální péči (0,6 %), Veřejné správě a obraně (0,9 %) a Vzdělávání (2,1 %).

Z geografického pohledu došlo k nejsvižnějšímu mzdovému růstu v Moravskoslezském kraji (7,1 %), v Praze (6,2 %) a v Libereckém a Jihomoravském kraji (shodně 6,1 %). Nedařilo se naopak v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a také na Vysočině (shodně 5,2 %).

Nejnovější čísla nepředstavují velké překvapení a byla přibližně očekávána jak námi, tak i zbytkem trhu. Velké zlepšení nepředpokládáme ani v posledním letošním čtvrtletí a rok 2022 tak podle nás bezpečně vejde do samostatné historie Česka ve znamení dosud nejprudšího poklesu reálných mezd. Za celý rok momentálně pracujeme s odhadem -8,3 %, ovšem svou roli může sehrát zahrnutí vládního úsporného tarifu a odpuštění příspěvků na obnovitelné zdroje energie do výpočtu inflace, která tak bude opticky působit nižší, než reálně je, což přikrášlí i data o reálných mzdách.

Jejich pokles se přesto bude pohybovat poblíž 8 %. Svůj význam pak dnešní mzdová statistika má i pro politiku České národní banky, která ústy členů bankovní rady právě případné riziko vzedmutí mzdově-inflační spirály označovala jako jeden z možných argumentů pro případné další zvýšení tuzemských sazeb. Dnešní výsledek sice odhad ČNB (-11,5 %) pozitivně překonal, ovšem v nominálním vyjádření jej naopak přesně naplnil. Předpokládáme tak, že ČNB tato data vyhodnotí jako potvrzující její dosavadní postoj a dále tak roste pravděpodobnost, že bankovní rada na svém prosincovém zasedání opět ponechá úrokové sazby beze změny.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

5. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3136 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál