Martin Gürtler: Nálada v evropském průmyslu zůstává špatná

Martin Gürtler: Nálada v evropském průmyslu zůstává špatná

Indikátory aktivity PMI ze zpracovatelského průmyslu se v Evropě nadále drží na nízkých úrovních. Tuzemský PMI za listopad znovu klesl, a to z 41,7 b na 41,6 b., zatímco se očekával nárůst na 42,6 b. Jde o nejnižší úroveň za posledních zhruba dva a půl roku. Nadále platí, že průmyslníci hůře hodnotí jak objem výroby, tak i nových zakázek, v důsledku čehož již někteří z nich uvádějí, že museli přistoupit ke snižování počtu zaměstnanců. Inflace cen vstupů byla podle průmyslníků nejnižší za poslední dva roky, což zmírnilo i tlak na růst cen konečných výrobků pro zákazníky. Růst konečných cen pro zákazníky byl podle šetření PMI nejnižší od března 2021.

V obou případech však cenová dynamika zůstává výrazná. Zkracovaly se také termíny dodávek výrobních vstupů. Mimo zmírnění problémů v dodavatelských řetězcích k tomu přispěl i výrazný pokles poptávky po vstupech, který jde ruku v ruce s klesajícím počtem zakázek. Hluboko pod hranicí 50 bodů v listopadu setrval i polský PMI. V pásmu kontrakce zůstaly také indexy pro Německo a celou eurozónu, jejichž zpřesněný odhad navíc přinesl ještě nepatrnou sestupnou revizi. Výjimkou středoevropského regionu je tak pouze maďarský PMI, který v listopadu dosáhl 54,7 b. a nacházel se výrazně nad očekáváními.

Podle zveřejněných údajů Ministerstva financí český stát do konce letošního listopadu hospodařil s deficitem ve výši 337,1 mld. CZK. Oproti loňskému rekordnímu roku je schodek nižší o 64,4 mld. CZK, což je dáno vyššími daňovými příjmy. Deficit státního rozpočtu by na konci roku mohl zamířit až ke schváleným 375 mld. CZK.

Americký dolar dnes výrazně oslabil. K euru ztratil zhruba jedno procento své hodnoty a dostal se k 1,05 USD/EUR. Dolarové sazby svým poklesem reagovaly na rostoucí sázky finančních trhů na zvolnění tempa utahování měnové politiky Fedu. K tomu včera svými vyjádřeními přispěl Jerome Powell, stejně tak i dnes zveřejněná data deflátoru PCE (hlavní ukazatel inflace pro Fed), která v meziměsíčním vyjádření o desetinu zaostala za očekáváními. Po předchozích čtyřech po sobě jdoucích zvýšeních sazeb o 75 bb to tak v prosinci vypadá na růst o 50 bb. Možné ochlazení americké ekonomiky pak naznačil ISM index z tamního zpracovatelského průmyslu, který klesl z 50,2 b. na 49,0 b., když se čekalo 49,7 b. Historická data však ukazují, že tato úroveň ještě nemusí nutně indikovat příchod recese. Dynamika osobních příjmů a výdajů v USA za říjen byla silná. Dnes se nedařilo ani české koruně, která k euru oslabila o přibližně 0,1 % k 24,39 CZK/EUR.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

1. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1848 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál