Jaromír Gec: Inflace v eurozóně pravděpodobně za vrcholem

Jaromír Gec: Inflace v eurozóně pravděpodobně za vrcholem

HICP inflace v eurozóně v listopadu poklesla z říjnových 10,6 % y/y na 10 % y/y. Za tržním odhadem ve výši 10,4 % tak mírně zaostala. Zpomalení celkové inflace šlo hlavně na vrub cenám energií, ve kterých se projevily vládní opatření některých zemí proti jejich dalšímu růstu. Očekávání naopak potvrdila jádrová inflace, která setrvala na říjnových 5 % y/y. Dnešní data podle nás indikují, že celková inflace v říjnu dosáhla svého vrcholu, a to i s ohledem na nedávný pokles cen ropy Brent a dalších energií, a také novým vládním opatření na obzoru.

Americký HDP za Q3 byl podle očekávání revidován směrem nahoru. Americká ekonomika si tak připsala v anualizovaném vyjádření 2,9 % q/q (oproti původním 2,6 % q/q). Počet nově vytvořených pracovních míst podle listopadového ADP reportu naopak klesl na 127 tis., což je nejnižší hodnota od ledna 2021. Dolar sice nejprve k euru ztrácel, nakonec se ale odpoledne vrátil do blízkosti otevíracích 1,03 USD/EUR.

Maďarský forint dnes negativně reagoval na zprávy o Evropskou komisí navrženém zmrazení části EU fondů pro Maďarsko. K euru krátce oslabil až nad 409 HUF/EUR (0,8 %). Bez výrazných pohybů přečkala další den česká koruna, která se obchodovala v pásmu 24,32-24,37 CZK/EUR. Nadále se tak pravděpodobně udržuje pod intervenční hladinou ČNB, přestože by čistě pohledem fundamentů měla mít tendenci spíše oslabovat. Spekulace proti tuzemské měně zřejmě pomáhají tlumit výrazné devizové rezervy centrální banky.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

30. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0409 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál