Martin Gürtler: Důvěra v ekonomiku zůstává i přes nepatrné zlepšení nízká

Martin Gürtler: Důvěra v ekonomiku zůstává i přes nepatrné zlepšení nízká

Souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku zaznamenal v listopadu nepatrné zlepšení, když vzrostl z říjnových 89,8 b. na 90,1 b. Zatímco důvěra spotřebitelů byla meziměsíčně vyšší, nálada podnikatelů se dále zhoršovala.

Indikátor spotřebitelského sentimentu se zvýšil ze 71,9 b. na 76,0 b. Podobné jednoměsíční výkyvy jsme viděli už v předchozích měsících a závěry o obratu negativního trendu by tak byly předčasné. I přes mírné zlepšení i nadále platí, že důvěra domácností zůstává velmi nízká a poblíž historických minim. Důvodem je vysoká inflace, která výrazně ukrajuje z příjmů a úspor domácností. Spotřebitelé se také obávají zhoršeného vývoje ekonomiky, který by se mohl projevit ve zhoršení jejich finanční situace a v nárůstu nezaměstnanosti.

V podnikatelském sektoru nadále pokračoval pokles důvěry. Ta se v listopadu snížila ve všech sledovaných odvětvích s výjimkou stavebnictví. V průmyslu se nálada zhoršovala již šestý měsíc v řadě. Hůře průmyslníci nadále hodnotili především poptávku po produkci, což se odráželo i v horším hodnocení výhledu výrobní činnosti pro další měsíce. V souladu s tím průmyslové podniky očekávají také nižší poptávku po zaměstnancích. Srovnáme-li však současné hodnoty indikátoru očekávané zaměstnanosti s dobou koronavirové pandemie, tak se tento ukazatel stále nachází na výrazně příznivějších úrovních.

Mělká recese ekonomiky, ke které v průběhu letošního druhého pololetí pravděpodobně dojde, může vyvolat mírný nárůst nezaměstnanosti, na propouštění ve velkém to rozsahu to ale zatím nevypadá. Český trh práce je stále hodně napjatý a tak spíše dojde k tomu, že se zmírní převis poptávky po pracovnících nad jejich nabídkou.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

24. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.531 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál