Jan Vejmělek: Den díkůvzdání ochromí obchodování na globálních trzích

Jan Vejmělek: Den díkůvzdání ochromí obchodování na globálních trzích

Kvůli Dni díkůvzdání dnes budou americké trh zavřené. Ze stejného důvodu ani nebude zveřejněn žádný nový ekonomický ukazatel z USA. Trhy by tak z míry neměl vyvést ani německý Ifo index, u kterého čekáme proti říjnu mírné zlepšení a odražení se od lokálního dna. V regionu bude pozornost směřovat na sentiment indikátory z tuzemska a polskou spotřebitelskou důvěru.

 

 

Německý Ifo index se odráží ode dna

Díky dnešnímu americkému svátku a zavřeným tamním trhům se dá přepokládat nízká obchodní aktivita i kurzová volatilita. Ekonomický kalendář dnes přinese pouze německý Ifo index za listopad. Data by mohla ukázat na mírné zlepšení a odražení se od lokálního dna; stále ale z historické perspektivy zůstane extrémně nízko. Příslibem je optimističtější situace na akciových trzích, zejména po publikování nižší americké inflace za říjen, povzbudivé byly i některé indikátory z Číny. V neposlední řadě hraje roli i dosavadní průběh zimy a naplněné plynové zásobníky. Sledovat budou investoři též zveřejnění zápisu z posledního jednání ECB, kde došlo ke zvýšení sazeb o 75 bb. My v tuto chvíli předpokládáme, že na prosincovém zasedání budou sazby zvýšeny o 50 bb, terminální hodnotu depo sazby vidíme na 3 %.

Díky svátku v USA by měl klid panovat i v regionu. Zde se investoři dočkají tuzemského konjunkturálního průzkumu za listopad či polské spotřebitelské důvěry za stejný měsíc.

Horší americká data nakonec pomohla euru

Z obou stran Atlantického oceánu včera přicházela celkem povzbudivá data, do doby publikace amerických PMI. Blížící se Den díkůvzdání se podepsal na nižší obchodní aktivitě a během evropské seance nezajímavém kurzovém vývoji. Euro vůči dolaru po většinu včerejška v podstatě stagnovalo nad 1,03 USD/EUR. Z Evropy potěšily listopadové PMI z průmyslu i ze služeb. Hodnoty pod 50 bodů sice i nadále ukazují na kontrakci aktivity, nicméně ve srovnání s tržním konsensem příjemně překvapily, a to hlavně díky číslům z Německa. Zahanbit se ale nedala ani první várka amerických dat. Ta potěšila zejména lepším výsledkem objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Druhá várka amerických čísel ale přinesla nečekaným pád PMI z průmyslu za listopad pod 50 bodů. Reakce trhu byla jasná – euro se posunulo na dohled 1,038 USD/EUR. Dnes v noci se pak euro posunulo ještě výše, a to až k 1,045 USD/EUR. Zveřejněný zápis z posledního jednání FOMC ukázal, že se objevují první hlasy centrálních bankéřů zmírnit tempo zvyšování úrokových sazeb. Skoky o 75 bb se tak mohou stát minulostí a v prosinci může Fed sazby zvednout „pouze“ o 50 bb.

Po úterním oslabení byla včera koruna po převážnou většinu dne stabilní, v odpoledních hodinách dále lehce oslabila k 24,37 CZK/EUR, když se svezla s výraznějším oslabením maďarského forintu. Ten v jednu chvíli odepsal cca 1,3 % v reakci na zprávu, že Evropská komise doporučuje zmrazit 7,5 mld. EUR v evropských fondech dedikovaných právě pro Maďarsko. Naopak polský zlotý měl včera tendenci mírně posilovat, a to přes zveřejněná smíšená data. Na straně jedné potěšila říjnová stavební výroba, na straně druhé zklamaly říjnové statistiky maloobchodních tržeb. Včerejší prezentace guvernéra A. Michla trhy neovlivnila. Dlouhodobou prioritou je pro něj silná koruna.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

24. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1942 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál