Bohumil Trampota: ČEZ: Parlament schválil cenový strop pro příjmy z výroby elektřiny

Bohumil Trampota: ČEZ: Parlament schválil cenový strop pro příjmy z výroby elektřiny

V pátek 18. listopadu 2022 schválil Poslanecká sněmovna cenové stropy na tržby z vyrobené elektřiny. Zákon ještě musí odsouhlasit Senát a podepsat prezident, ale to považujeme za formalitu.

Výrobci elektřiny budou podle druhu technologie výroby odvádět 90 % z částky nad stanoveným cenovým stropem. Nařízení by mělo začít platit již v prosinci tohoto roku a trvat celý příští rok. Cenové stropy jsou následující:

  • Jaderné elektrárny: 70 EUR/MWh
  • Hnědouhelné elektrárny: 170-230 EUR/MWh (podle instalovaného výkonu)
  • Biomasa: 200-230 EUR/MWh
  • Obnovitelné zdroje: 180 EUR/MWh

Připomínáme, že evropské nařízení stanovuje strop na 180 EUR/MWh, ale je v moci jednotlivých zemí si ho upravit.

Je složité spočítat, jaký to bude mít pro ČEZ dopad. Jednoduše proto, že neznáme detaily ať už z jedné nebo druhé strany. Podle našeho názoru se tato regulace bude týkat zejména jaderných elektráren. Odhadujeme, že letos, tzn. za prosinec, odvede ČEZ státu asi 2,8 mld. CZK. Vzhledem k tomu, že výsledky za 3Q22 byly zveřejněny 10. listopadu, měla by být tato srážka již obsažena v projekci managementu na celý rok, kdy by měl ČEZ reportovat čistý zisk 65-75 mld. CZK. Příští rok by ČEZ podle tohoto předpisu odvedl podle našich odhadů asi 62 mld. CZK.

To ale není všechno, nad rámec stropu pro výrobu by se ČEZu (ale jiných sektorů např. bank) měla týkat daň z mimořádných zisků (WFT). V tomto případě se vše nad 120 % průměru za roky 2018-2021 dodatečně danilo sazbou 60 %.

Náš původní odhad byl, že ČEZ oznámí za příští rok (2023) čistý zisk kolem 100 mld. CZK. Pokud započítáme cenový stop na výrobu (cca 62 mld. CZK), následně WFT (cca 42 mld. CZK) a nesmíme zapomínat na standardní daňovou sazbu 19 % (cca 16 mld. CZK). To mimo jiné znamená, že na mimořádný zisk se bude vztahovat celková sazba 79 %. Pokud vše sečteme, smrskne čistý zisk ČEZu za příští rok na lehce pod 30 mld. CZK. Pro investory to znamená, že zisk na jednu akcii by mohl být kolem 51 CZK. Při stávající dividendové politice 60-80 % by to mohl indikovat dividendu 31-41 CZK. Stát si jako majoritní vlastník, ale může odhazovat i 100% dividendu, to by znamenalo zmíněných 51 CZK na akcii.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

21. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1434 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál