Bohumil Trampota: Kofola: Třetí čtvrtletí je sezónně nejsilnější, zásadní bude výhled

Bohumil Trampota: Kofola: Třetí čtvrtletí je sezónně nejsilnější, zásadní bude výhled

Třetí čtvrtletí je pro Kofolu nejsilnější a z hlediska plnění celoročních cílů zásadní. Předpokládáme, že po slabším druhém kvartálu, dojde ke zlepšení hospodaření. Jednak by se měl v Q3 naplno projevit růst cen nápojů a jednak by měla být patrná i přísná kontrola nákladů. Přesto odhadujeme meziroční pokles EBITDA o 12 % při tržbách lepších o téměř 9 %. Samozřejmě bude důležitý výhled vedení společnosti nejen do konce tohoto roku.

Odhadujeme stále svižný růst celkových tržeb. Ve třetím kvartále by měly být výnosy v meziročním srovnání lepší o téměř +9 % a dosáhnout 2,3 mld. CZK. Zde by se měl projevit růst ceny nápojů během roku, který ještě nebyl patrný ve výsledcích za Q2. Provozní úroveň samozřejmě ovlivní vysoké ceny cukru, obalů a elektřiny. U dalších nákladů (např. marketing, prodejní náklady) předpokládáme jejich přísnou kontrolu. Zisk na úrovni EBITDA očekáváme na úrovni 456 mil. CZK. Jedná se podobně jako v Q2 o meziroční pokles (-11,8 %). Inflace nákladů negativně ovlivní marže, která by měla dosáhnout 19,9 % a proti stejnému období minulého roku klesnout o 4,6 pb. Čistý zisk by měl ve třetím kvartále dosáhnout 194 mil. CZK (-25,8 % y/y).

Celoroční projekce: Cílem Kofoly je letos reportovat růst tržeb o 19 % y/y, EBITDA 1 080–1 150 mil. CZK. Oznámená čísla za první polovinu roku a naše odhady za samotný Q3 naznačují tempo plnění 78 %. Důležitý pro celoroční cíle bude výhled managementu do konce roku. Zejména komentář k vysokým cenám elektřiny a také, vzhledem k současné situaci, k poptávce po nápojích. Sledovat se samozřejmě bude i případný výhled na další rok.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

18. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1215 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál