Martin Gürtler: Růst cen průmyslových výrobců zpomalil jen díky vládním opatřením

Martin Gürtler: Růst cen průmyslových výrobců zpomalil jen díky vládním opatřením

Meziměsíční růst cen tuzemských průmyslových výrobců v říjnu zpomalil z 1,2 % na 0,6 %, což bylo jen nepatrně nad tržním odhadem. Konsensus trhu činil 0,5 % m/m. Stejně jako v případě spotřebitelských cen mělo na nižší cenovou dynamiku vliv zavedení vládních opatření proti drahým energiím. Podle komentáře ČSÚ na vývoj průmyslových cen působilo především odpuštění plateb na obnovitelné zdroje energie. Jeho výše se odvíjí od množství spotřebované energie a v případě energeticky náročného průmyslu se tak mohlo jednat o významnější úlevu. Odpuštění plateb na obnovitelné zdroje se na rozdíl od úsporného tarifu týkalo všech podnikatelů. Vlivem toho cena elektřiny pro podnikatele meziměsíčně klesla o 3,9 %.

Necháme-li stranou zlevnění elektřiny, tak růst výrobních cen podle všeho naopak mírně zrychlil. Ve zpracovatelském průmyslu totiž ceny v říjnu vzrostly meziměsíčně o 1,3 %, zatímco měsíc před tím o 0,1 % klesly. Silný růst cen vykázal hlavně potravinářský průmysl (meziměsíčně o 2,2 %). Ceny rychle rostly i v odvětví těžby a dobývání, v říjnu meziměsíčně o 2,2 %, tedy téměř shodně jako v září. Zdražovalo nadále hlavně černé a hnědé uhlí, které je stále více užíváno jako náhrada za ještě dražší plyn či elektřinu.

Meziroční růst průmyslových cen zpomalil z 25,8 % v září na 24,1 % v říjnu. Mimo výše zmíněného vlivu vládních opatření působí i narůstající srovnávací základna. Vzhledem ke struktuře vývoje průmyslových cen tedy platí, že cenové tlaky zůstávají ve výrobní sféře nadále poměrně silné, a to i přes klesající poptávku. Pokračující zvyšování cen v potravinářském průmyslu se pravděpodobně bude i v dalších měsících propisovat do pokračujícího zdražování potravin pro spotřebitele. Již říjnová data spotřebitelských cen ukázala na výrazné meziměsíční zdražení potravin o 3 %. Ceny potravin přitom pokračují v růstu i přesto, že ceny zemědělských výrobců již čtvrtý měsíc v řadě poklesly (v říjnu meziměsíčně o 3 %). Pravděpodobným vysvětlení tohoto rozdílného vývoje jsou právě vysoké ceny elektřiny a plynu.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

16. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.274 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál