Evžen Korec: Růst cen stavebních prací i materiálu pokračuje

Evžen Korec: Růst cen stavebních prací i materiálu pokračuje

Stovky tisíc korun navíc si letos připlatí kupující nového bytu kvůli pokračujícímu zdražování stavebních prací i materiálu. Stavitelé rodinných domů sáhnou do kapsy ještě hlouběji. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostly ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví v říjnu meziročně o 17,6 procenta. Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily o 12 procent. Dokud se tento trend neotočí, byty levnější nebudou.

Právě neustále se zvyšující ceny ve stavebnictví stojí za zdražováním nových bytů a domů. U nového bytu za šest milionů korun letos investor oproti loňskému roku zaplatí o 720 tisíc korun více. To se samozřejmě promítne do konečné ceny, kterou zaplatí kupující. Ještě více pokračující zdražování ve stavebnictví nabourá rozpočet pro výstavbu rodinného domu. Pokud někomu ještě před rokem stačilo deset milionů korun, letos musí přidat ještě 1,2 milionu. To už je poměrně zásadní zdražení, kvůli kterému mnoho lidí nákup vlastního bytu či zahájení stavby rodinného domu minimálně na delší čas odloží.

Ještě větší problémy zdražování působí u velkých staveb z veřejných prostředků, kde musí investoři počítat s vícenáklady v řádu desítek či dokonce stovek milionů korun. Mnohé obce proto stále častěji větší investice odkládají, protože rozpočet připravovaný v loňském roce s letošními vyššími cenami ve stavebnictví prostě nepočítal. Také velké stavební firmy některé dříve nasmlouvané zakázky ruší, protože dříve schválené ceny nejsou nyní reálné. Raději zaplatí smluvní pokutu, protože je to vyjde lépe, než stavět podle původních plánů s výraznou ztrátou.

Zdražování ve stavebnictví je špatnou zprávou pro všechny. Zvyšuje už tak kriticky špatnou dostupnost bydlení a oddaluje potřebné investice do infrastruktury. Zatímco ještě loni by stát postavil deset kilometrů dálnice nebo chodníku, letos mu stejný objem peněz vystačí jen na 8,8 kilometru. Stejný výpočet by se dal aplikovat na jakoukoliv stavbu, protože všechny jsou letos výrazně dražší. A přestože zůstává situace velice turbulentní a nepřehledná, nelze očekávat, že by se v brzké době cenový vývoj ve stavebnictví nějak zásadně změnil.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

16. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2904 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál