Bohumil Trampota: Nižší inflace znamenala nemalé zisky

Bohumil Trampota: Nižší inflace znamenala nemalé zisky

Tento týden se čekalo na zveřejnění inflace v USA. To byla opravdu ta rozhodující událost. Byla nižší, než se čekalo. To okamžitě zalilo trhy optimistickou náladou. Interpretace trhu je, že sazby nakonec nebude nutné zvedat tak vysoko. A to je ten důvod silného růstu.

V USA proběhly volby. Republikáni získali většinu ve Sněmovně, ale v Senátu ne (předběžně). Zjednodušeně by se dalo říct, že republikáni by byli pro trh pozitivnější.

Oznámena byl taky náš domácí růst spotřebitelských cen (inflace). A, stejně jako za mořem, byl nižší. Nicméně je to pouze dočasný efekt vládních opatření snižujících cenu energií. Jádrová inflace rostla. Očekáváme, že na začátku roku by měla inflace opět zrychlit.

Americký trh

Od pondělí do čtvrtka index S&P500 vyskočil o +4,93 % (3 956,37 b.). Rozhodujícím dnem byl čtvrtek, kdy investoři zažili vysoký zisk +5,54 %. Byla to reakce na nižší inflaci a vidinu mírnější monetární politiky. Dnes by asi každý čekal korekci včerejšího výjimečného růstu a pokles indexu. Je pravda, že otevírá smíšeně, hodnota osciluje kolem nuly a směr dnešního obchodování není jasný. Za celý týden to vypadá na růst přes 5 %.

Evropské akciové trhy

Index STOXX Europe 600 dnes krátce před koncem obchodování mírně posiluje (+0,16 %, 432,60 b.). K malému poklesu došlo pouze ve středu (tabulka níže), ostatní dny uzavřel index silnější. Nejvyšší zisk byl ve čtvrtek, po lepších amerických datech (inflace – viz výše). Za celý týden to vypadá na slušný růst nad +3,5 % a čtvrtý růstový týden v řadě.

Pražská burza

Pátek

Dnešní obchodování bylo pozitivní. Optimismus začal včera (čtvrtek) večer po zveřejnění nižší inflace v USA (viz výše).

Index PX dnes posílil o +1,09 % (1 258,99 b.).

Jediným titulem, který dnes mírně ztratil byla Moneta (-0,14 %, 73,10 CZK). Ostatní společnosti na BCPP rostly. Nejlepší výkon si dnes přivlastnil ČEZ. Po včerejším velmi silném reportu za 3Q (níže) dnes vzrostl o +2,05 % (846 CZK). Následovaly Erste Group (+1,31 %, 694 CZK) a Komerční banka (+1,18 %, 772 CZK).

Pražská burza

Týdenní výkon

Všechny dny v týdnu hlavní index PX rostl. Za celý týden přidal +3,01 % (1 258,99 b.). Ale pokud bychom se podívali dále, PX rostl posledních 12 (jedna seance 0,0 %) obchodních dnů. Za tuto dobu si připsal +8 %. Podobně jako u ostatních evropských burz je tento týden čtvrtý růstový v řadě.

Prim hrála Komerční banka. Za celý týden si připsala +5,75 % (772 CZK). V posledních dvou týdnech vždy, každý den, jen rostla. Špatně na tom nebyla ani další velká banka Erste Group se ziskem +2,27 % (694 CZK). Mezi ně se vklínil ČEZ s výborným výkonem +4,19 % (846 CZK). Ten byl jistě ovlivněn kvartálními výsledky a navzdory očekávaným vysokým speciálním daním výhledem na vysokou dividendu, která by měla být vyplacena příští rok.

Oslabila jenom Kofola (-1,69 %, 233 CZK). Beze zpráv. Pozitivní konec týdne bohužel nestihl kompenzovat pokles v prvních třech obchodních dnech.

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Nejsledovanější událostí byl samozřejmě kvartální report ČEZu. Podstatně lepší čísla v meziročním srovnání překonala odhady trhu. Došlo k dalšímu zvýšení celoročních cílů. To naznačuje opravdu vysokou dividendu, která by měla být vyplacena příští rok (ze zisku 2022). Nicméně, je třeba říct, že cena akcií ČEZu je na burze masírována výhledem na opravdu gigantické speciální daně – aplikovat by se měly na zisky od 2023 (respektive část již v prosinci 2022).

Co se dá čekat příští týden?

V úterý 15. listopadu zveřejní čtvrtletní výsledky pojišťovna VIG (titul nesledujeme).

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

11. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.8656 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál