Martin Gürtler: Vládní opatření snížila meziroční inflaci na 15,1 %

Martin Gürtler: Vládní opatření snížila meziroční inflaci na 15,1 %

Tuzemská inflace v meziročním vyjádření výrazně klesla, a to ze zářijových 18 % na 15,1 % v říjnu. To bylo výrazně pod tržním konsensem ve výši 17,9 %. Rozptyl tržních odhadů byl však neobvykle vysoký, když analytici předpovídali říjnovou inflaci v intervalu od 17,2 % až do 19 %. Náš odhad ve výši 17,2 % byl tak na trhu nejnižší. ČNB počítala se 17,4 %. Vysoký rozptyl odhadů byl dám tím, že nebylo jasné, jak ČSÚ ve svých cenových statistikách zachytí vládní opatření proti drahým energiím.

Za snížením cenové dynamiky stojí vládní opatření proti drahým energiím. Meziměsíčně spotřebitelské ceny klesly v průměru o 1,4 % po zářijovém růstu o 0,8 %. Po sezónním očištění podle našeho odhadu pokles činil 0,9 % po předchozím růstu o 1,4 %. V říjnu začala platit vládní opatření, která výrazně snížila cenu elektřiny pro domácnosti. Konkrétně šlo o zavedení úsporného tarifu a o odpuštění plateb na obnovitelné zdroje energie. Cena elektřiny ve výsledku meziměsíčně klesla v průměru o 53,9 %. To bylo zhruba v souladu s našimi očekáváními. V důsledku toho by tak mělo dojít k rovnoměrnému rozložení dopadu úsporného tarifu do posledních třech měsíců roku a inflace by tak měla zůstat nižší jak v listopadu, tak i prosinci. Proti nižším cenám elektřiny naopak působilo zdražení dalších energií – plynu (o 2,7 % m/m), tuhých paliv (o 8,4 % m/m) a tepla a teplé vody (o 3,1 % m/m).

Ceny potravin a pohonných hmot se vyvíjely v souladu s našimi očekáváními, když v říjnu došlo k jejich výraznému meziměsíčnímu zvýšení. Potraviny zdražily v průměru o 3 %, po předchozím růstu o 0,2 %. Ceny pohonných hmot byly meziměsíčně vyšší o 4,9 %, zatímco v září o 4 % klesly. Vliv měl obnovený růst ceny surové ropy na světových trzích i opětovné zvýšení spotřební daně z benzinu. Nižší než námi prognózovaný cenový růst tak pravděpodobně souvisel s nižší jádrovou inflací či s neenergetickou částí regulovaných cen.

Letos inflace podle našeho odhadu dosáhne v průměru 15,1 % a v příštím roce jen nepatrně zpomalí na 12 %.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

10. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2926 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál