Bohumil Trampota: ČEZ: Silné výsledky nad odhady, zvýšení projekce, výhled na vysokou dividendu

Bohumil Trampota: ČEZ: Silné výsledky nad odhady, zvýšení projekce, výhled na vysokou dividendu

Kvartální výsledky podstatně vzrostly v meziročním srovnání. Překonaly konsensus o téměř 17 % na zisku EBITDA a o 37 % na čistém zisku. Vzhledem k cenám elektřiny a tradingu došlo ke zvýšení celoroční projekce. Naznačuje to opravdu vysokou dividendu.

Cena akcií na burze by se, kromě silných čísel, zvýšeného výhledu a očekávání vysoké dividendy, mohla řídit i výhledem na speciální daně. Ale to by již mělo být v současné v ceně, aspoň z části, obsaženo.

Bez překvapení je za meziročním růstem zejména sektor výroba, kde se projevily vyšší ceny elektřiny. V meziročním srovnání vzrostla výroba v uhelných (+5 %) a jaderných (+3 %) elektrárnách. To více než kompenzovalo pokles produkce obnovitelných zdrojů a plynové elektrárny. Celkové tržby vzrostly o 69 % na 80,5 mld. CZK. Zisk EBITDA dosáhl 30,0 mld. CZK, což je růst o 88 %. Čistý zisk je za Q3 18,7 mld. CZK (+234 % y/y).

Zadlužení 1,2x (čistý dluh / EBITDA) je na nízké úrovni a pokleslo ve srovnání s koncem minulého roku (1,8x). ČEZ začal od 1. listopadu vyplácet dividendu, takže se dá čekat, že by mohlo dojít k jeho růstu.

Projekce: Potřetí v letošním roce vedení ČEZu zvýšilo celoroční cíle. Nově se čeká EBITDA 115-125 mld. CZK a čistý zisk 65-75 mld. CZK (předchozí projekce z 9. srpna byla 110-115 mld. CZK a 60-65 mld. CZK). Realizovaná cena elektřiny by měla dosáhnout 104-108 EUR/MWh. To je více než dvojnásobek toho, za co společnost prodávala v minulých letech.

Dividenda: Jako základna pro distribuci dividendy mezi akcionáře slouží čistý zisk. Na horní hranici dividendové politiky (60-80 %) i celoročního výsledku, tak by mohla být dividenda na úrovni 112 CZK. Pokud by ale došlo ke 100% výplatě mohla by dividenda dosáhnout až 140 CZK. To naznačuje velmi vysoký výnos (hrubý) ve výši +16,7 %.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

10. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2418 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál